Kupovina stana u izgradnji: Evo na šta treba da obratite pažnju

Kupovina stambenog prostora je jedna od najvećih i najvažnijih odluka u životu svakog čoveka. To je proces koji traje dugo i koji zahteva dobro poznavanje tržišta, pravnih propisa, ali i precizno planiranje svih koraka koje treba preduzeti pre donošenja odluke o kupovini određene nekretnine.

Kupovina stana u izgradnji: Evo na šta treba da obratite pažnju

Poslednjih godina je potražnja za stanovima znatno povećana, posebno kada su u pitanju nekretnine u većim gradovima. Međutim, šta ako se odlučite za kupovinu stana koji je u izgradnji? To znači da kupujete nezavršen stan po ceni koja je obično niža u odnosu na onu koja će biti kada gradnja objekta bude okončana. Ovakav način kupovine donosi sa sobom veći rizik, pa je planiranje još zahtevnije. Evo na šta treba obratiti posebnu pažnju ako se odlučite da kupite stan u izgradnji.

Nekretnina u izgradnji: da li je kupovina na kredit pametna odluka?

Ako kupujete stan na kredit a ne za gotovinu, imajte na umu da banke traže veće garancije za objekte u izgradnji. Često i kamate za takve nekretnine mogu biti veće. Zahvaljujući internetu, danas su sve potrebne informacije u vezi stambenog kredita lako dostupne, pa pre nego što se odlučite da odete do banke i podnesete zahtev, izračunajte kredit uz pomoć online kalkulatora.

Na taj način ćete znati koliko će vam zapravo novca biti potrebno za kupovinu željene nekretnine na kredit. Ne zaboravite da kalkulator izračunava samo cenu kredita a da pored toga imate troškove overe ugovora, upisa u katastar i slične finansijske obaveze.

Ključne prednosti i rizici kupovine stana u izgradnji

Pre svega, razlika je u ceni. Naravno da stan u izgradnji možete kupiti mnogo jeftinije nego onaj koji je kompletno završen. Često ta razlika može biti i do 30% od ukupne vrednosti, zavisno od lokacije, ali i od faze do koje se stiglo sa izgradnjom nekretnine.

Ako kupujete stan u izgradnji bićete među prvim kupcima, pa ćete samim tim biti u prednosti u odnosu na ostale, jer ćete moći da birate kvadraturu, sprat i raspored prostorija.

Takođe, možda ćete moći da se sa investitorom dogovorite oko rasporeda prostorija u stanu. Zidove koji nisu noseći i koji se rade od gipsanih ploča i panela, u dogovoru sa izvođačima radova možda možete postaviti onako kako vama odgovara.

Sa druge strane, najveći nedostatak i rizik kod ovakvog načina gradnje je da se građevinski radovi otegnu, odnosno da se rok za završetak radova produži, što se u praksi veoma često i događa. U prošlosti, ne tako davnoj, bilo je i slučajeva da zgrade uopšte nisu završene a da je investitor već uzeo novac za stanove i "nestao". Zato budite jako oprezni. Produžetak roka izgradnje takođe znači da ćete morati da izdvojite dodatni novac za iznajmljivanje stana dok se vaš ne izgradi.

Isto tako, svako ko kupuje stan voli da ga pogleda i vidi da li mu odgovara. Kada kupujete nekretninu u izgradnji vi pred sobom imate samo plan na papiru, pa ne možete biti potpuno sigurni da li će nakon izgradnje biti ispoštovano sve što stoji u planu ili će se iz nekog razloga odstupiti od plana.

Kako se zaštiti i smanjiti rizik ako kupujete nekretninu u izgradnji?

Postoji nekoliko kritičnih koraka koje kupac mora preduzeti da bi se potpuno zaštitio, odnosno smanjio rizik prilikom kupovine nekretnine u izgradnji.

#1 Proverite da li investitor poseduje potrebne dozvole za rad i izgradnju

Obavezno proverite da li investitor ima sve potrebne građevinske dozvole. To možete učiniti tako što ćete direktno od investitora zatražiti validnu papirologiju na uvid, ali i u opštinskim institucijama koje se bave izdavanjem ovih dozvola (katastar, građevinska inspekcija i sl.).

Ukoliko odgovor izvođača radova bude da su u procesu dobijanja dozvole ili da treba da budu izdate u najskorijem periodu, preporučujemo vam da sačekate, pa tek onda da razgovarate o kupovini nekretnine. Ako investitor ne može da vam da ovakve dokaze, zaobiđite ga.

#2 Raspitajte se o prethodnim građevinskim projektima investitora

Raspitajte se i pogledajte reference investitora, jer je najveći rizik sa kojim se suočavate upravo to da firma koja gradi zgradu bankrotira ili uđe u proces likvidacije ili stečaja. Iz tog razloga potražite od investitora dokaze o prethodnim projektima. Čak bi bilo dobro i da kontaktirate ljude koji su ranije kupili stan od iste građevinske firme. Šta više, najbolje je da posetite neke od njihovih prethodnih građevinskih projekata kako biste mogli lično da se uverite i procenite kvalitet radova na objektu.

U najvećem broju slučajeva, poznato ime i godine rada firme su jedna od najvećih garancija da će se radovi završiti u vremenskom roku koji je predviđen. Ipak, ne zaboravite da ni ovo nije potpuna garancija, ali je svakako bolje i sigurnije nego da stan u izgradnji kupujete od firme koja je od nedavno počela sa građevinskom delatnošću. Trenutno na tržištu nekretnina gradnja cveta pa je sasvim moguće da se pojavljuju i građevinske firme koje su relativno mlade i koje nemaju puno projekata iza sebe.

#3 Pažljivo pročitajte ugovor koji potpisujete

Kao potencijalni kupac nekretnine, pažljivo i detaljno pročitajte kupoprodajni ugovor, odnosno predugovor. Uopšteno, u zavisnosti od dogovora dve strane, novac može biti isplaćen prodavcu u celosti, na rate ili prvi deo po potpisivanju ugovora, a drugi nakon završetka radova.

Pažljivo pročitajte ugovor i potražite pravni savet od advokata koji se bave ovom problematikom. Vi, osim ako niste advokat, nemate iskustva i potrebnog znanja da sagledate sve pravne detalje u ugovoru. U većini slučajeva ti ugovori su valjano sastavljeni, međutim možda ima i onih koji kriju neke dodatne troškove.

Na primer, da li ima i koliki su penali ako kasnite sa uplatama rata. Da li prodavac zadržava uplaćen novca ili neki njegov deo ukoliko odustanete od kupovine nekretnine u nekom trenutku? Kakva su vaša prava iz ugovora ako se produži rok gradnje i završetak radova? Šta ako tokom izgradnje dođe do manjih ili većih odstupanja od plana?

Kod svih ovih pitanja, ali i mnogih drugih koja vas zanimaju, stručno mišljene će vam dati advokati koji se bave sporovima vezanim za nekretnine. Zato je bi bilo dobro da ih pre potpisivanja bilo kog ugovora posetite i potražite konsultacije kod njih.

#4 Proverite da li neka banka ili druga institucija stoji iza investitora

Ukoliko je neka banka suinvestitor ili daje garanciju za završetak i izgradnju objekta, onda se može reći da je to sigurna investicija. Velike kompanije i banke pre nego što postanu partneri sa izvođačem radova, proveravaju veliki broj podataka i teško da će odobriti bilo kakav kredit građevinskoj firmi ako je u prošlosti imala nekih finansijskih problema. Šta više, često kontorlišu tokove novca i na šta se troši kredit koji su odobrili investitoru. Ovo može da bude dovoljna garancija za vas.

Da zaključimo, kupovina stana u izgradnji je odličan način da nekretninu kupite ispod njene stvarne, tržišne cene. Ipak, ona nosi znatno veći rizik, pa morate da obratite pažnju na sve ono što smo pomenuli u tekstu, kako biste bili sigurni i rizik od neželjenih događaja sveli na minimum.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA