Od sutra nova pravila: Uslov za izlazak iz izolacije u Srbiji negativan PCR test nakon sedam dana i to o trošku države

Nova pravila za samoizolaciju ljudi koji su imali kontakt sa zaraženima, kao i karantin za zaražene kovidom 19 najverovatnije će početi da važe od sutra.

Od sutra nova pravila: Uslov za izlazak iz izolacije u Srbiji negativan PCR test nakon sedam dana i to o trošku države
FOTO: MITAR MIROVIĆ / RAS SRBIJA

Naime, članovi kriznog štaba prof. dr Sanja Radojević-Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, i epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović potvrdili su za naš list da će kućna izolacija za zaražene kovidom trajati deset umjesto dosadašnjih 14 dana.

Međutim, ako neko želi ranije da je prekine može da uradi PCR test poslije sedam dana i to o trošku države. Test mora biti negativan kako bi izolacija mogla da se prekine, prenosi Blic.

Prof. dr Sanja Radojević-Škodrić je istakla da kućna izolacija poslije izlaska iz bolnice, koja je do sada bila 14 dana, biti ukinuta.

- Kod pacijenata koji imaju razvijenu kliničku sliku dužina kućne izolacije zavisi od trajanja simptoma, pa se može desiti u istoj mogu biti i 14 dana ako i dalje imaju simptome, a o čemu odlučuju ljekari, koji i zatvaraju bolovanje i odlučuju o trajanju istog ako je riječ o zaposlenom - rekao je prof. dr Branislav Tiodorović.

On je naveo i da Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" treba da napravi precizne smjernice koje će unijeti u Stručno-metodološko uputstv (SMU), a koje Vlada Srbije treba da usvoji kako bi moglo da se primjenjuje i to od sutra.

Takođe, na sjednici kriznog štaba u petak bilo je riječi i o tretiranju kontakata zaraženih osoba, ali nikakva odluka nije donijeta. Očekuje se da će "Batut" sutra dati zvanično saopštenje.

Kako nezvanično saznajemo, trajanje karantina u kućnim uslovima za bliske kontakte biće sedam umjesto dosadašnjih 10 dana. Karantin će najvjerovatnije moći da se prekine poslije sedmog dana uz negativan rezultat PCR testa, a uzorak za PCR test može se uzeti najranije šestog dana od početka karantina i radi se o sopstvenom trošku.

Podsjetimo, cijena PCR testa na lični zahtjev je smanjena sa 9.000 na 6.000, dok je cijena antigenskog testa smanjena sa 3.500 na 1.800 dinara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA