Aljkav pregled vozila može biti koban

Republički inspektori utvrdili su lani nepravilnosti u četvrtini kontrolisanih stanica za tehnički pregled, od kojih su najčešći nekompletno radno osoblje i nepoštovanja plana pregleda vozila, a stručnjaci upozoravaju na to da tu nema mjesta nemaru, jer su tehnički neispravni četvorotočkaši uzrok velikog broja saobraćajnih nesreća.

Aljkav pregled vozila može biti koban
FOTO: Wavebreakmedia/DepositPhotos

Prema podacima Republičke uprave za inspekcije poslove, prošle godine kontrolisano je 225 stanica za tehnički pregled, od čega su u 62 slučaja utvrđene određene nepravilnosti, na osnovu čega su izdata 62 prekršajna naloga u ukupnoj vrijednosti od 27.200 KM, a istovremeno je izrečeno devet zabrana rada na 15 dana. Prema njihovim podacima, 2020. izvršeno je 211 inspekcijskih kontrola tokom kojih su utvrđene 44 nepravilnosti.

- Te godine izdato je 77 prekršajnih naloga "teških" 28.800 KM, a izrečeno je 15 zabrana rada na 15 dana - rekli su u Inspektoratu RS.

Navode da su najčešće utvrđene nepravilnosti nekompletno radno osoblje prilikom pregleda vozila i neobavljanje pregleda vozila u skladu sa dijagramom toka koji je definisan pravilnikom.

U Inspektoratu naglašavajući da oni nisu nadležni da vrše stručni nadzor stanica tehničkog pregleda već kontrolišu predočenu poslovnu dokumentaciju i činjenično stanje na licu mjesta. Pojasnili su da inspektori provjeravaju registraciju objekta, posjedovanje neophodnog rješenja Ministarstva saobraćaja i veza RS te vođenje propisanih evidencija.

- Takođe provjeravaju i baždarenje opreme i mjerila putem ovlašćene laboratorije u zakonskim rokovima, prisustvo stručnog osoblja tokom rada stanice te usaglašenost činjeničnog stanja u trenutku kontrole sa stanjem evidentiranim u Informacionom sistemu za praćenje rada stanica tehničkih pregleda vozila u resornom ministarstvu, odnosno prisustvo vozila na liniji tehničkog pregleda - rekli su u Inspektoratu.

Stručnjaci za bezbjednost saobraćaja upozoravaju da je tehnička neispravnost vozila uzrok brojnih saobraćajnih nesreća, a direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Novica Krunić kazao je da je taj procenat ranije iznosio pet odsto.

- Krajem mjeseca imaćemo detaljne podatke za prošlu godinu, ali je bitno istaći da je otežavajuća okolnost to što je kod prosječna starost vozila 19 godina - rekao je Krunić. On je upozorio da je zbog starosti vozila na našim drumovima neophodno biti posebno oprezan i detaljan tokom pregleda vozila da bi vozilo moglo bezbjedno učestvovati u saobraćaju.

Da je detaljnost važna tokom pregleda vozila ističu i u Auto-moto savezu RS.

- Kampanja "Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2021" u kojoj je kontrolisano 895 vozila širom Srpske pokazala je da 27,6 odsto vozila nema zadovoljavajući kvalitet kočione tečnosti, koji može dovesti do otkazivanja kočionog sistema i saobraćajne nesreće. Kod 12,63 odsto kontrolisanih utvrđena je neispravnost svjetlosno-signalnih uređaja - kazao je portparol AMS RS Perica Pećanac. Dodao je da je u 9,94 odsto utvrđeno da imaju ljetne gume, iako su provjeravani u novembru, kada je zakonski obavezna upotreba zimske opreme.

Apel

Iz Auto-moto saveza RS apelovali su na sve vozače da sjedaju u svoja vozila ukoliko nisu sigurni da su tehnički ispravna.

- Osnovni preduslov za bezbjedno učestvovanje u saobraćaju tehnički ispravno motorno vozilo i zato svi vozači treba redovno da održavaju svoja vozila te isprave nepravilnosti na koje im serviseri ukažu - kazali su u AMS RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

17°

  • 14:00

    17°C
  • 17:00

    15°C
  • 20:00

    12°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

142 cm

Promjena: 1cm

Sava Jamena

323 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 11:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI