Cilj Gradske uprave - Što bolji uslovi u vrtićima i školama

Gradonačelnik LJubiša Petrović organizovao je danas prijem za direktore osnovnih i srednjih škola, te direktore i vlasnike vrtića na području grada, kojima je prenio da je cilj Gradske uprave da učenici u skladu sa predviđenim sredstvima u gradskom budžetu dobiju što bolje uslove za nesmetano odvijanje obrazovnog procesa.

Cilj Gradske uprave - Što bolji uslovi u vrtićima i školama
FOTO: Srna

Petrović je rekao da je za ovu godinu povećan iznos subvencija za boravak djece u privatnim vrtićima sa 130.000 na 180.000 KM, te da je Gradskoj upravi važno da sa predškolskim ustanovama ima dobru saradnju.

On je naveo da u gradu ima 16 privatnih vrtića i jedan javni - "Čika Jova Zmaj", te da je krajnji cilj povećanje obuhvata broja djece predškolskim obrazovanjem.

Petrović je izrazio nadu da će i Srbija, koja je prethodnih godina pomagala i osnovno i predškolsko obrazovanje u Srpskoj, naći sluha i kapaciteta da pomogne taj aspekt.

Direktor Javne ustanove vrtić "Čika Jova Zmaj" Slaviša Vujanović rekao je da je u oblasti predškolstva u gradu urađeno mnogo, počevši od sufinansiranja boravka djece u privatnim vrtićima, a smanjena je cijena i boravka u javnom vrtiću.

On je ocijenio da je trenutni obuhvat djece predškolskim vaspitanjem od oko 30 odsto nedovoljan, navodeći primjer Vojvodine, gdje on iznosi više od 95 odsto.

Direktor Vrtića "Dragan i Zoran" Goran Gašić rekao je da privatne predškolske godine do avgusta nisu imale nikakvu saradnju sa Gradskom upravom, odnosno do usvajanja odluke o subvencijama za boravak djece u privatnim predškolskim ustanovama.

"Ta odluka usvojena je na prijedlog skupštinske većine. Saradnja je sve bolja i nadamo se da će i naredne godine biti u korist grada i privatnih predškolskih ustanova, s ciljem razvoja predškolskog vaspitanja i obrazovanja, te što većeg obuhvata djece institucionalnim predškolskim vaspitanjem", rekao je Gašić.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Semberija Duško Đurić izrazio je nadu za nastavkom dobre saradnje sa Gradskom upravom, te naveo da se problem sa kojim se suočavaju škole, najčešće, tiče održavanje prostora, kao i grijanje, o čemu mora da se povede računa.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Bijeljina/Ugljevik/Lopare Predrag Račanović rekao je da je ovaj sastanak prilika za razmjenu iskustava i unapređenje dobre saradnje sa Gradskom upravom, uz naglasak da obrazovanje treba da bude na prvom mjestu, a nikako na marginama društva.

Račanović je naveo da je lani gradonačelnik, na osnovu inicijative Aktiva direktora, formirao komisiju za procjenu stanja ukupno 50 školskih objekata, te da ustanove očekuju da u narednom periodu budu obezbijeđena značajnija sredstva za obnovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA