Dodik: Prepoloviti oružane snage BiH i mi pristajemo na njih

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će pristati na Oružane snage BiH ukoliko one budu "prepolovljene" sa stanovišta troškova i sastava.

Dodik: Prepoloviti oružane snage BiH i mi pristajemo na njih

"Mi smo uporno tražili da se smanji broj profesionalnih pripadnika Oružanih snaga BiH i da se o tome dogovorimo. Nikada nisu htjeli da to urade i neće o tome da razgovaraju", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je naveo da će se na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske naći Nacrt zakona o formiranju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Republike Srpske, Zakon o prestanku važenja Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom Srpske i neki drugi prijedlozi.

"Mi smo već jednom donijeli tu odluku o državnoj imovini Republike Srpske, pa je visoki predstavnik to zabranio, a pošto nema visokog predstavnika mi ćemo ponovo donijeti taj zakon i nema ga ko ukinuti", rekao je Dodik.

On je poručio da ono što je osvojeno nasiljem neće biti prihvaćeno kao definitivno rješenje, te podsjetio da je Republika Srpska u maju prošle godine tražila dijalog svih strana u BiH, ali da to tog dijaloga nije došlo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Dodik je istakao da je osnovna greška u BiH bila ta što je 9. januar kao Dan Republike Srpske doveden u pitanje.

"Mi smo imali samo akademiju koja je bila posvećena tom danu, a nakon zabrane krenuli smo u masovno obilježavanje Dana Republike Srpske i to ćemo raditi i ubuduće", istakao je Dodik.

Dodik je upitao kako se može očekivati da Srbi prihvate 1. mart kao dan BiH, navodeći da Srpska ne nameće Federaciji BiH svoj Dan Republike Srpske, a da Bošnjaci 1. mart nameću kao praznik BiH.

"To nije fer i mi to ne prihvatamo, jer je to nemoguće. Ako se neko boji 9. januara, zašto se ne pita koliko se mi bojimo 1. marta, jer znamo šta je bilo tog 1. marta", rekao je Dodik.

On je poručio da sva ta pitanja treba staviti na sto i vidjeti šta se može prihvatiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA