Podvig u bijeljinskoj bolnici: Prvi put izvedena operacija urođeno krivog stopala kod djeteta

U Bijeljini je danas prvi put izvedena operacija urođeno krivog stopala kod djeteta, čime je otpočela i dugoročna saradnja bijeljinske Bolnice "Sveti vračevi" sa Univerzitetskom dječijom klinikom "Tiršova" iz Beograda, čiji je direktor Siniša Dučić ovaj zahvat i obavio.

Podvig u bijeljinskoj bolnici: Prvi put izvedena operacija urođeno krivog stopala kod djeteta

Dučić je pojasnio da je otežavajuća okolnost to što je riječ o petogodišnjem pacijentu, koji je izuzetno krupan.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Operacija je prošla dobro, onako kako smo i očekivali - rekao je Dučić i pojasnio da se ovakav deformitet sreće kod do petoro na 1.000 živorođene djece", rekao je Dučić, koji je izrazio zadovoljstvo što je u Bijeljini i pohvalio dječijeg hirurga Mikajla Lazića, napominjući da će saradnja sa njim biti izvanredna.

On je naveo da se u posljednjih desetak godina ovakve operacije manje rade, jer se takav deformitet stopala liječi na drugačiji način, kao i da vrlo malo centara izvode ovaj zahvat.

Dučić je rekao da je impresioniran kako stvari funkcionišu u Bolnici u Bijeljini.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Uslovi u salama su izvanredni. Sve je bilo besprekorno i ponosan sam što sam pozvan da dolazim u Bijeljinu, mislim da možemo mnogo toga da uradimo - rekao je Dučić na konferenciji za novinare u Bijeljini.

On je napomenuo da ortopedski pacijenti od sada više ne moraju biti upućivani u Beograd, jer u Bijeljini postoje odlični uslovi za rad, a uskoro će stići i novi magnet, što će pomoći rad u oblasti dječije ortopedije.

Direktor bijeljinske Bolnice "Sveti vračevi" Zlatko Maksimović zahvalio je Dučiću, koji je specijalista dječije hirurgije, što je danas u Bijeljini izveo ovako specifičan operativni zahvat.

- Moje zadovoljstvo je veće što smo sa Dučićem dogovorili dugoročniju saradnju i on će biti rado viđen u našoj ustanovi. Srećni smo što direktori `Tiršove` Dučić i Instituta za majku i dijete Novi Beograd Radoje Simiće dolaze u našu bolnicu, vrše edukaciju i rade sa našim dječijim hirurgom. Zahvaljujući tome postaćemo respektabilan zdravstveni centar za dječiju hirurgiju - rekao je Maksimović.

Dječiji hirurg Mikajlo Lazić izrazio je zadovoljstvo što je prva ovakva operacija urođeno krivog stopala na ovim prostorima izvedena upravo u Bijeljini.

- To je jedna od najkomplikovanijih operacija koja može da se izvede u dječijoj ortopediji. Tu se, maltene, otvaraju sve koščice na stopalu i slažu. Većina tetiva mora da se produži, a nekad se čak mora raditi iz više rezova. Ovog puta smo radili iz jednog reza, zahvaljujući vještini profesora Dučića - rekao je Lazić.

Lazić je pojasnio da se danas ove operacije i ne izvode zahvaljujući konzervativnim metodama kojima se deformitet liječi, te ukazao da ih rade svega dva-tri stručnjaka na ovim prostorima.

On je izrazio zadovoljstvo što se u bijeljinskoj Bolnici radi na unapređivanju i dječije medicine.

Dučić je održao i stručno predavanje o temi "Bolesti kukova kod djece" za predstavnike i ljekare bijeljinske i zvorničke bolnice, te domova zdravlja iz Bijeljine, Ugljevika, Zvornika i Lopara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA