Farmeri u problemu zbog visokih cijena stočne hrane: Ni dobra potražnja ne spasava ovčarstvo

Uprkos velikoj potražnji za jagnjadi i višim cijenama u odnosu na prošlu godinu, ovčari u Srpskoj nemaju razloga za slavlje jer su visoke cijene stočne hrane nulirale gotovo svu zaradu.

Farmeri u problemu zbog visokih cijena stočne hrane: Ni dobra potražnja ne spasava ovčarstvo
FOTO: baronb/DepositPhotos

Zbog novogodišnjih i božićnih praznika kao i brojnih slava tokom januara u Republici Srpskoj zavladala je prava jagma za jagnjadi, čije su cijene znatno više nego lani, dok farmeri poručuju da može doći i do dodatnih poskupljenja, jer su se cijene stočne hrane drastično vinule u nebo. Oni koji se bave uzgojem i prodajom jagnjadi kažu da je tražnja uprkos poskupljenjima veća nego što je bila prethodnih godina, ali problem predstavlja tanka ponuda na tržištu.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da trenutna ponuda jagnjadi ne može podmiriti potrebe restorana, kojima je to redovno jelo na meniju.

- Jedino pojedinačna kupovina može da zadovolji potrebe potražnje. Tradicionalno je da je cijena tokom praznika visoka, međutim, tokom cijele godine proizvodnja u ovčarstvu je ispod praga rentabilnosti i na osnovu cijena žitarica koje se koriste u ishrani stada, ovčari ne mogu biti zadovoljni tokom većeg dijela godine - rekao je Marinković.

Banjalučanin Bojan Dželajlija, koji se bavi prodajom jagnjadi, kaže da se cijene kreću između 6,5 i sedam maraka po kilogramu žive vage, dodajući da će cijene najvjerovatnije ići još gore, što je lančana reakcija na veoma skupu stočnu hranu.

- Cijene stočne hrane u odnosu na prošlu godinu više su i do 40 odsto, što je baš velika razlika - rekao je Dželajlija.

Da su cijene jagnjetine više nego lani, tvrdi i Željko Urošević iz Ruhotine kod Bijeljine koji kaže da se farmeri uprkos tome mogu pohvaliti boljom prodajom u poređenju sa nekim godinama ranije.

- Ko ima da proda, može dobro da proda. Nestašica je i tražnja je daleko iznad ponude. Cijene su više u odnosu na prošlu godinu najmanje za marku po kilogramu - rekao je Urošević.

Potražnjom su zadovoljni i uzgajivači u Kozarskoj Dubici.

- Uprkos višim cijenama koje idu i do sedam maraka po kilogramu žive vage, jagnjad se veoma traži i to podjednako tokom čitave godine - rekao je Borko Grbić iz Kozarske Dubice.

Farmer Vico Prolić rekao je da je zbog enormnog poskupljenja stočne hrane morao skoro prepoloviti uzgoj.

- Sve je veoma skupo i morao sam upoloviti proizvodnju. Cijene jagnjadi idu i do osam maraka po kilogramu žive vage - kaže Prolić.

Potrošači

Izvršna direktorica Udruženja potrošača "Don" iz Prijedora Murisa Marić kaže da narod tradicionalno ima naviku da se na trpezi tokom praznika i slava nalazi nešto drugačije nego obično.

- Ovo je sada trenutna situacija da je potražnja možda veća, ali čini mi se kako je cijena goriva skočila da će to lančano izazvati reakcije na poskupljenje i svih ostalih životnih namirnica i to nije nimalo dobra priča. Možda za poljoprivrednike i za proizvođače jeste, jer će prodati konačno nešto skuplje, ali za nas potrošače svakako nije dobro - poručila je Marićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA