Bijeljina: Mezili pa se zarazili trihinelom

Više građana Bijeljine zarazilo se trihinelozom nakon što su ispred restorana “Monako” u tom gradu konzumirali kobasicu i kulen koji su stigli iz Srbije, a dva pacijenta su završila na liječenju u bijeljinskoj bolnici.

Bijeljina: Mezili pa se zarazili trihinelom

Vlasnik restorana "Monako" Ljubomir Stević ispričao je "Glasu Srpske" da su trihinelom zaraženi njegova supruga i sin nakon što su jeli suhomesnate proizvode koje je njegov prijatelj naručio iz Srbije od čovjeka za kojeg samo zna da ga zovu Mile Kulen, a koji već duže vrijeme dovozi i prodaje u Bijeljini te proizvode.

- Ja sam posredstvom svoga prijatelja naručio sebi za kuću kobasicu i kulen. Osim mene, još neki ljudi su naručili sebi. Nakon što su suhomesnati proizvodi stigli, moja supruga ih je ispred restorana pakovala i vakuumirala za našu upotrebu. Mi smo svi, kako članovi moje porodice tako i prijatelji koji su bili kod nas, jeli taj kulen i kobasicu, ali to nema nikakve veze sa hranom u restoranu - naveo je Stević.

Naglasio je da je nakon toga utvrđeno da su njegova supruga i sin zaraženi trihinelozom.

- Supruga je prilikom vakuumiranja kulena i kobasice nudila ukućanima da probaju to meso. Takođe, i prijatelji koji su se tu našli su isto probali kulen i kobasicu. Ko je god jeo kulen i kobasicu, "fasovao" je trihinelu - ispričao je Stević i dodao da je o svemu obavijestio inspekciju, Higijensko-epidemiološku službu u Bijeljini, ali i policiju.

Naglasio je da su njegova supruga i sin na kućnom liječenju.

- Sin ima temperaturu i prima infuziju. Kćerka je isto jela tu kobasicu i otišla je za Beč i za sada nema nikakve simptome. Ja sam isto jeo i za sada sam dobro. Ponavljam još jednom da to nema nikakve veze sa restoranom. Te hrane nema u restoranu - naglasio je Stević.

Dodao je da je čovjek od koga su nabavili kobasicu i kulen bio nedavno i na sajmu u Bijeljini i tom prilikom prodao od 200 do 300 kilograma suhomesnatih proizvoda.

- Moja porodica je prva otkrila da su uvezene kobasice zaražene trihinelom. Ja sam sve odnio na analize. Dao sam i izjavu i čija je kobasica i na nadležnim organima je da dalje rade i utvrde koliko je još zaraženih i koliko će ih biti - naveo je Stević.

Iz bijeljinske Bolnice "Sveti vračevi" saopštili su da su primljena dva pacijenta sa kliničkom slikom trihineloze.

- Riječ je o pacijentima sa srednje teškom kliničkom slikom koji su na terapiji i njihovo stanje je za sada stabilno. Apelujemo na građane da obavezno testiraju meso na trihinelozu i da ne konzumiraju termički neobrađeno meso koje nije prošlo veterinarsku kontrolu - naveli su u bolnici "Sveti vračevi".

U Inspektoratu RS naveli su da su upoznati sa slučajem u Bijeljini.

- U kontaktu smo sa Higijensko-epidemiološkom službom i Domom zdravlja Bijeljina. Nakon prikupljanja svih podataka izaći ćemo na teren i nakon toga imaćemo više informacija - naveli su u Inspektoratu.

Simptomi

Stručnjaci pojašnjavaju da je trihineloza parazitarna bolest koja se javlja nakon konzumiranja nedovoljno termički obrađenog svinjskog mesa, a koje sadrži ciste parazita pod imenom Trichinella spiralis.

Rani simptomi zaraze trihinelom obično su vezani za probavni trakt i najčešće su prisutni grčevi i dijareja. Nakon toga larve trihinele prelaze u mišiće, gdje izazivaju upalnu reakciju koja se manifestuje bolovima u mišićima. Bol je najintenzivniji prilikom pokreta, pogotovo u onim mišićima koji se najviše koriste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA