Detalji akcije hapšenja Milana Jašarevića, vozača u Republičkoj upravi civilne zaštite: Pomogao Zeljkoviću da izbjegne hapšenje?

Vozač u Republičkoj upravi civilne zaštite Milan Jašarević uhapšen je zbog povezanosti s bivšim direktorom Instituta za javno zdravstvo RS Branislavom Zeljkovićem i sumnje da mu je pomagao da izbjegne hapšenje na dan akcije.

Detalji akcije hapšenja Milana Jašarevića, vozača u Republičkoj upravi civilne zaštite: Pomogao Zeljkoviću da izbjegne hapšenje?

Jašarević je Zeljkovića, kako saznaje "Glas Srpske", u septembru prošle godine kada je za njim tragala policija odvezao u Beograd i vratio u Banjaluku. Zeljković se potom predao policiji, nakon čega je izjavio da je bio u Beogradu dok je policija vršila pretres u Banjaluci i da nije ni znao da će biti ispitivan.

Tužiocima je tvrdio kako nije izbjegavao dolazak na saslušanje. Zeljković je rekao da je imao zakazan pregled u Beogradu i da je zbog toga napustio Banjaluku, te da nije znao kada će biti pretres i da će se u to vrijeme ukazati potreba za njegovim ispitivanjem.

Iz Republičke uprave civilne zaštite, u kojoj je Jašarević zaposlen, juče su poručili da nemaju informacije o ovom slučaju.

- Za sada nemamo nikakve zvanične informacije o tome - rekli su u toj upravi.

Dodali su da je Jašaravić zaposlen na poziciji višeg stručnog saradnika za planiranje, obuku i međunarodnu saradnju i da ga je Republička uprava civilne zaštite preuzela iz Narodne skupštine Republike Srpske, kao i da je odlukom direktora stavljen na raspolaganje Timu za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije.

- On obavlja zadatke u tom tijelu kojem je stavljen na raspolaganje 24 sata. Na čelu tog tima je Nenad Stevandić - naveli su iz Republičke uprave civilne zaštite.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS j je saopšteno da su pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet uhapsili po naredbi Okružnog suda u Banjaluci, lice čiji su inicijali M. J. zbog sumnje da je počinilo krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja. Iz MUP-a su naveli da su pretresli više lokacija.

Po završetku kriminalističke obrade, uhapšeno lice biće predato Republičkom javnom tužilaštvu - Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Zeljković se tereti za najteži oblik zloupotrebe službenog položaja u postupcima nabavke medicinske opreme, zaštitnih odijela i termalnih kamera i kršenje Zakona o javnim nabavkama RS. Pričinjena šteta Republici Srpskoj iznosi više od 700.000 maraka.

Sa Zeljkovićem u istoj akciji uhapšeni su i vlasnik turističke agencije "Travel for fan" Saša Marković, direktor firme "Promeding" Dragan Dubravac i direktor "Prokontrola" Slavko Bojić.

Istraga

Policija Republike Srpske pod nadzorom Republičkog tužilaštva istražuje Institut za javno zdravstvo zbog sumnji da je bilo nezakonitosti prilikom nabavke zaštitne medicinske opreme u vrijeme pandemije virusa korona.

Portparol Posebnog odjeljenja Republičkog javnog tužilaštva, Dragica Tojagić potvrdila je ranije kako se sumnja da je nabavna cijena zaštitnih odijela, koja je nabavljao Institut, bila 22,50 KM po komadu, a da su Institutu fakturisana na iznos od 50 KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA