Utisci srednjoškolaca iz Bijeljine nakon posjete Americi

Šestoro srednjoškolaca iz Bijeljine polovinom maja vratili su se iz Amerike, gdje su sa profesorom Igorom Njegušem boravili 26 dana u okviru Programa za mlade lidere (Youth lidership program). Pored ekipe iz Bijeljine, tamo su boravili i učenici iz Bihaća i Orašja.

Utisci srednjoškolaca iz Bijeljine nakon posjete Americi

Anđela Ružić, Dušica Ćulum, Tamara Žepinić, Zorana Cvijanović, Branko Dakić i Srđan Sarić ne kriju oduševljenje i sa zadovoljstvom pričaju o danima provedenim u Sietlu, stečenim znanjima i poznanstvima. Anđela Ružić, učenica prvog razreda gimnazije, kaže da je tokom boravka u Americi shvatila šta želi da uradi kada se vrati u Bijeljinu. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Želim da pokrenem ovu zajednicu. Ako sve države mogu da idu naprijed, uz pomoć omladine, zašto mi to ne bi mogli? U Americi svi rade zajedno, volontiraju i pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija. Imamo za to fantastičan potencijal," kaže Anđela.

Učesnicima programa se najviše dopao rad na terenu.

" U okviru teoretskog dijela imali smo predavanja o tome kako da realizujemo ideje koje imamo. Praktični dio se provodio kroz volonterske akcije. U nekim akcijama morali smo dokazati koliko smo samostalni što je bitno za realizaciju humanitarnih akcija koje planiramo provoditi ovdje. Između ostalog, pomagali smo u narodnoj kuhinji," priča Dušica Ćulum, učenica drugog razreda gimnazije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Učenici su bili smješteni u američkim porodicama kako bi što bolje upoznali njihov način života i navike. Tamaru Žepinić, učenicu trećeg razreda gimnazije, oduševila je njena kako kaže, "mama Seli" koja je specijalno za nju spremila piletinu sa orasima i prelivom od malina.

"Naučila sam dosta od njih ali sam se potrudila da im opišem kakav je život ovdje. Čak sam jedno veče spremila večeru, svidjelo im se. Najviše ih je zanimalo kako naši gradovi izgledaju, pa smo svako veče gledali na internetu priloge o našim gradovima," kaže Tamara.

Zorana Cvijanović, učenica prvog razreda medicinske škole, bila je iznenađena kako su njihove srednje škole opremljene najsavremenijom opremom i da učenici i profesori imaju poseban odnos.

"Bila sam prisutna na času likovnog vaspitanja. Dok su crtali svoje zamišljene junake, profesor im je puštao muziku," dodala je Zorana.

Igor Njeguš, mentor ekipe, rekao nam je da je cilj ovog programa da obuči učesnike vještinama u oblasti građanskog aktivizma kako bi mogli da prepoznaju i riješe probleme sa kojima se njihove lokalne zajednice suočavaju.

"Problema ima mnogo. Upravo radimo na projektu koji će, nadam se, doprinjeti razvoju životne sredine. Iskustva stečena u Americi učenici će pokušati da prenesu svojim vršnjacima u lokalnim zajednicama," rekao je Njeguš.

Učenici su imali priliku posjetiti brojne znamenitosti, institucije i škole. Bijejina učestvuje drugi put u Programu mladih lidera. Ovaj program finansira Biro za kulturu i obrazovanje Ministarstva inostranih poslova SAD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA