Apelacioni sud potvrdio doživotni zatvor za El Čapa

Presudu za ozloglašenog meksičkog narko bosa Hoakina El Čapa Guzmana potvrdio je danas američki žalbeni sud uz pohvalu prvostepenom sudiji za vođenje predmeta koji je privukao pažnju međunarodne zajednice.

Apelacioni sud potvrdio doživotni zatvor za El Čapa

Odlukom Drugog okružnog apelacionog suda SAD na Menhetnu odbačene su tvrdnje da je sudija Brajan Kogan odlučivao dozvoljavajući poroti da sasluša pogrešne dokaze na suđenju Guzmanu 2019., prenosi AP.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kogan je „tromesječno suđenje vodio marljivo i pravično, nakon što je izdao niz pomno osmišljenih pretpretresnih odluka", zaključuje se u odluci sudskog vijeća apelacionog suda.

U žalbi na osuđujuću presudu El Čapovi advokati su naveli da su neki porotnici kršili naredbu da ne čitaju vijesti i objave na društvenim mrežama o El Čapu i suđenju, kao i o optužbama za seksualno zlostavljanje protiv njega koje su bile isključene iz ovog prdmeta, i da je sudija Kogan pogrešio što nije naredio saslušanje o tim izvještajima.

"Presuda izgleda kao da je donijeta i napisana prije nego što je rasprava uopšte i otpočela. Kako ovdje može postojati pravda kada je porota bila izložena pogrešnim tvrdnjama protiv Guzmana koje nisu bile dio optužnice", naveo je u izjavi Džefri Litman, jedan od Guzmanovih advokata.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Meksički narko-bos El Čapo proglašen je krivim po svih deset tačaka optužnice za vođenje kriminalne organizacije koja je prokrijumčarila tone droge u SAD, zbog čega je 2019. godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA