Licence za prevoznike iz RS posvađale ministarstva

Prevoznici iz Republike Srpske koji obavljaju međunarodni transport suočeni su sa problemom jer njihove licence koje izdaje Ministarstvo saobraćaja i veza RS ne priznaje Ministarstvo transporta i komunikacija BiH.

Licence za prevoznike iz RS posvađale ministarstva

Problem sa licencama datira od 2010. godine kada je tadašnji ministar komunikacija i transporta donio Pravilnik o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikacione kartice vozača, kojim se u tom trenutku onemogućio rad u međunarodnom saobraćaju prevoznicima iz RS koji imaju entitetske kartice.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni unutrašnji transport RS, kazao je da se prevoznici susreću sa problemom da svakodnevno dobijaju rješenja da u roku od 60 dana obnove licence koje već posjeduju.

"Iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH prevoznici iz Republike Srpske svakodnevno dobijaju rješenja da one licence koje smo dobili od Ministarstva saobraćaja i veza RS više ne vrijede, nego da moramo dobijati dozvole na nivou BiH. Mi smo već štrajkovali protiv ovoga i ne želimo da se tako nešto desi. Nemamo ništa protiv licence na nivou BiH, ali da svu potrebnu dokumentaciju predajemo u republičko ministarstvo, a ne da zbog toga idemo u Sarajevo i čekamo u redovima na milost i nemilost kako bismo dobili licencu", pojasnio je Grbić.

Prema njegovim riječima, prevoznici su već reagovali prema nadležnim institucijama te još nisu dobili nikakav odgovor.

"Ukoliko ne bude reakcije od republičkog ministarstva, mi ćemo se pobuniti i nećemo to dozvoliti. Ako ne bude moglo biti dijaloga, onda ćemo putem blokada, jer ne želimo da idemo u Sarajevo po licencu. Ovaj zakon je donesen ima 15 godina i mi nemamo ništa protiv njega, ali uvijek smo mogli ovaj problem rješavati preko republičkog ministarstva i ne vidimo sad zbog čega je odjednom nastao problem. Mi pretpostavljamo da se tu radi o revanšizmu što političari iz RS ne učestvuju u radu zajedničkih institucija, ali što mi zbog toga moramo ispaštati? Ponavljam da mi nemamo ništa protiv licence na nivou BiH, ali da iz Banjaluke rješavamo potrebnu dokumentaciju", naglasio je Grbić.

Iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH su rekli da prema Zakonu o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu domaći prevoznik može obavljati međunarodni prevoz ako posjeduje licencu za obavljanje te vrste djelatnosti koju izdaje ovo ministarstvo.

"Takođe, ako domaći prevoznik, između ostalog, ispunjava i uslove evropskih propisa u pogledu tehničke opremljenosti, stručne osposobljenosti, finansijske sposobnosti u koju ne ulaze vrijednosti osnovnih sredstava, nepostojanja pravomoćne izrečene zabrane obavljanja djelatnosti i drugih uslova utvrđenih zakonom i međunarodnim pravima", dodaju u ovom ministarstvu.

Kako su istakli, prema važećem zakonu koji je usvojila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, jedina licenca koja važi za međunarodni transport je ona koju je izdalo ovo ministarstvo te je ono nadležno za međunarodni transport.

"Kantonalne licence i licence izdate od entiteta RS važe za saobraćaj unutar Bosne i Hercegovine. Takođe, potrebno je istaći da licence za obavljanje međunarodnog transporta koje je izdalo Ministarstvo imaju rok važenja 10 godina", naveli su iz ovog ministarstva.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS kazali su da su prevoznici 2010. godine zbog ovog problema blokirali granične prelaze, a institucije Republike Srpske ih podržale, te je nakon višednevnih razgovora postignut dogovor da se zajednički radi na novom pravilniku kako bi prevoznici s entitetskim licencama mogli obavljati prevoz u međunarodnom saobraćaju.

"Međutim, 2017. godine MKT BiH je svojim postupcima ponovo onemogućio rad prevoznicima. Tada je na našu inicijativu Vlada Republike Srpske pozvala MKT BiH da omogući rad prevoznicima sa važećim entitetskim licencama i stavi van snage sporni pravilnik i pristupi izradi novih akata", naveli su u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

Između ostalog, ističu da je Ministarstvo transporta i komunikacija BiH 2017. godine obavijestilo Graničnu policiju BiH da entitetske licence vrijede za obavljanje međunarodnog prevoza putnika i robe.

"Granična policija postupa po navedenom aktu te prevoznici s entitetskim licencama nesmetano obavljaju međunarodni drumski prevoz putnika i robe, jer još nije donesen zakon o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu", pojasnili su u resornom ministarstvu.

Dodaju da u posljednjih šest mjeseci inspektori MKT BiH preduzimaju mjere protiv prevoznika iz Republike Srpske te im usmeno saopštavaju da entitetske licence ne vrijede u međunarodnom drumskom saobraćaju, pa izdaju rješenja kojim im naređuju da pribave njihove licence.

"Prema važećem zaključku Savjeta ministara BiH, entitetske licence za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza putnika i robae važe u međunarodnom drumskom prevozu. Vlada Republike Srpske i Ministarstvo saobraćaja i veza će, kao i do sada, preduzimati sve neophodne aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi obezbijedili nesmetanu primjenu licenci izdatih od strane Ministarstva saobraćaja i veza i zaštitili prevoznike iz Republike Srpske u obavljanju njihove djelatnosti", zaključili su iz Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA