Nešić: Semberija zaslužuje više od mrvica koje daje aktuelna vlast

Bijeljina i šire gledano Semberija su prirodno najbogatija regija u Srpskoj i prosto nije normalno da se taj potencijal ne koristi i da sada ovdje imamo probleme i u poljoprivredi, i u energetici i na polju zapošljavanja, istakao je predsjednik DNS-a Nenad Nešić prilikom posjete Bijeljini.

Nešić: Semberija zaslužuje više od mrvica koje daje aktuelna vlast

- Primjera radi, u Semberiji smo prije pet godina imali 12.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, a danas imamo samo 5.500. Subvencije za poljoprivredu su za 8% niže nego prije 10 godina, a Republika Srpska je prošle godine izdvojila samo 75 miliona KM podrške poljoprivrednim proizvođačima što čini naše poljoprivrednike potpuno nekonkurentnim u regionu. Kakvim bogatstvom raspolaže, Bijeljina ne bi smjela da ima 700 nezaposlenih, a kamoli 7 hiljada koliko ih je na spisku Zavoda za zapošljavanje, istakao je Nešić.

Kada je u pitanju energetika Nešić kaže da je ova vlast uspjela da nestručnim rukovođenjem i isisavanjem para, od nemogućeg napravi moguće – da od RITE Ugljevik napravi gubitaša i jednog od najvećih dužnika.

- Nekadašnji ponos i jedan od najvećih investitora u zemlji, prošle godine je bio prinuđen da založi mašine kako bi dobio običan kredit za likvidnost. Kako su upropastili Ugljevik, upropaštavaju ERS i čitav energetski sektor Republike Srpske, tako što iz njega isisavaju i poslednju marku, a kako vidim TE Ugljevik je najveći zagađivač u Evropi, a Bijeljina i dalje najzagađeniji grad u regionu. Sve ovo je slika i prilika javašluka, nemara i korupcije, ali kako da preokrenemo ove trendove? Prije svega, neophodno je sprovesti Program plaćene prekvalifikacije od 2.000 KM po radnom mjestu za 1.000 radnika kako bi se popunila deficitarna radna mjesta (medicinski radnici, programeri, građevinci i sl) i smanjio broj radnika na Zavodu za nezaposlene, navodi predsjednik DNS-a.

Kada je u pitanju oporavak prehrambene industrije i rast poljoprivredne proizvodnje Nešić je kaže da je DNS u svom ekonomskom programu predvidjeo izgradnju državnih otkupnih centara i skladišnih kapaciteta, obnavljanje stočnog fonda, iskorišćavanje ogromnog hidropotencijala Save i Drine za izgradnju sistema za navodnjavanje, podsticaje za kapitalna ulaganja, izradu regionalne strategije razvoja poljoprivrede u Semberiji i očuvanje sela kroz ulaganje u ruralnu infrastrukturu i dostupnost zdravstvenih, obrazovnih i logističkih usluga.

- Umjesto poslovnog javašluka ove vlasti, Ugljeviku i ERS-u je neophodno profesionalno rukovodstvo, razvojna strategija za modernizaciju i obnova nekada moćnog sistem i pokretača razvoja zemlje, na kojeg bi svi bili ponosni, dodaje predsjednik DNS-a.

Pored ovih mjera Nešić kaže da je u Bijeljini potrebno:

- dati konkretnu podršku rastu nataliteta, kroz isplatu 100% zarade svim trudnicama tokom održavanja trudnoće i minimalne plate za sve majke četvrtog i petog djeteta - iskoristiti idealnu poziciju za prekograničnu saradnju i zaposliti najmanje 1.000 mladih

- sprovesti Program stanogradnje za 100 mladih bračnih parova (grad će godišnje uložiti 1,2 miliona KM da u naredne četiri godine 100 mladih bračnih parova useli u nove stanove), - investirati u rekonstrukciju i izgradnju komunalne infrastrukture

- brinuti i za najstarije, kroz zakonsku obavezu da prosječna penzija bude najmanje 50% prosječne plate i garantovana mjesečna primanja od 100 KM za sve građane starosti iznad 65 godina koji nemaju redovna primanja.

- Semberija i cjela Republika Srpska zaslužuju i mogu mnogo više od mrvica koje daje aktuelna vlast uzimajući svim građanima ne samo novac već i osjećaj dostojanstva. Sve ovo što sam pomenuo su minimalne i neophodne mjere da takve trendove preokrenemo i da vratimo dostojanstvo Bijeljini i Semberiji, rekao je na kraju posjete Bijeljini Nenad Nešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA