Porast nataliteta - jedan od glavnih ciljeva grada Bijeljina

Radna grupa za izradu Dokumenta pronatalitetne populacione politike danas je u Gradskoj upravi održala sastanak sa gradonačelnikom LJubišom Petrovićem i predstavnicima Centra za socijalni rad.

Porast nataliteta - jedan od glavnih ciljeva grada Bijeljina

Na sastanku je izražena nada da će, zahvaljujući činjenici da se Bijeljina nadovezuje na republičke mjere pronatalitetne politike, stanovništvo težiti da ostane na ovim prostorima.

- Bijeljina je prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj kojaće imati završen dokument o mjerama pronatalitetne politike. Ovaj dokument će služiti kao prekretnica u promovisanju mjera pronatalitetne politike. Nažalost, ranije nismo imali ništa slično. Za mjere pronatalitetne politike je neophodna jedna biološka generacija, što je oko 25 godina. Ipak, vjerujemo da će ulaganje materijalnih sredstava u ovakve mjere biti višestruko vraćeno - istakao je gradonačelnik Petrović.

Profesor doktor Dimitrije Ćeranić, prodekan za naučno-istraživački rad Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i član Radne grupe ukazao je na potrebu zaustavljanja trenda depopulacije koja proizilazi iz osjećaja nesigurnosti zbog niskog životnog standarda.

- Gradska uprava Grada Bijeljina i gradonačelnik Petrović su krenuli u jedan pionirski poduhvat - izradu dokumenta Prijedloga mjera populacione politike da bi se zaustavio trend smanjenja stanovništva u našoj lokalnoj zajednici. Na ovim prostorime je depopulacija izuzetno izražena i prati nas od 2002. godine. Tada je broj umrlih bio veći u odnosu na broj rođenih, dešava se populacioni pad. Svaka lokalna zajednica bi trebalo da predloži ovakve mjere i da izradi ovakav dokument - pojasnio je Ćeranić.

Kao najefikasnije rješenje za trenutno stanje Ćeranić vidi mjere koje će vratiti nadu u bolje sutra. On smatra da je potrebno proširiti spektar postojećih mjera, uvoditi nove, obezbijediti bolju medijsku podršku ideji promovisanja mnogočlanih i uspješnih porodica. Pronatalitetne naknade, subvencije za smještaj djece u vrtićima, stipendije, subvencionisanje troškova prevoza - samo su neke od mjera kojima se nastoji olakšati finkcionisanje porodica u našoj lokalnoj zajednici.

Mila Stojanović iz Centra za socijalni rad u Bijeljini je naglasila važnost mjera za cjelokupno stanovništvo Srpske.

- Sve mjere, kako republičke, koje imaju efekat na cjelokupno stanovništvo, tako i one koje budu usvojene na lokalnom nivou će biti veoma značajne za porodice i nj mlade naraštaje. Ako smo uspjeli da ojačamo porodicu kao osnovnu ćeliju društva, možemo i da je usmjerimo da koristi sve populacione mjere i da postane društveno koristan element našeg društva, odnosno naše lokalne zajednice - rekla je Mila Stojanović.

Kao jedan od vidova podrške porastu nataliteta, Grad Bijeljina je i ove godine darovao bebe rođene prvog i četrnaestog januara, simboličnim poklonima kao malim znacima pažnje koji su poslati na njihove kućne adrese.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA