Raskol u Vladi FBiH - otišlo 8-17 ministara

  • BiH
  • 24. Jun 2012.

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA), smijenili su na sjednici koja je završena u petak naveče upravne i nadzorne odbore šest javnih preduzeća.

Raskol u Vladi FBiH - otišlo 8-17 ministara

Zbog toga je osam ministara iz redova SDA, HSP-a BiH i Narodne stranke Radom za boljitak napustilo sjednicu te je izgledan raspad vladajuće koalicije. Zahvaljujući natpolovičnoj većini devet od sedamnaest članova, Vlada je nastavila raditi nakon stanke koja je nastala zbog toga što je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir razriješio ministra Desnicu Radivojevića, koji tvrdi da nije podnio ostavku i da nije bilo razloga za razrješenje.

Radivojević je potvrdio da je prešao iz SDA u SDP BiH koji je raskinuo koaliciju s tom strankom i nastoji je izbaciti iz vlasti.

Vlada je u krnjem sastavu naložila razrješenje vodstva u javnim preduzećima elektroprivredi, telekomu i poštama, sa sjedištem u Sarajevu i Mostaru, piše Hina.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija ocijenio jeučestvovanje SDA i predsjednika FBiH Živka Budimira u pokušaju smjene vicepremijera FBiH Desnice Radivojevića političkim nasiljem i rušenjem ustavnog poretka Federacije.

"Potpuno sam uvjeren da će sve ovo ubrzati odlazak gospode iz SDA te Budimira s vlasti, kad već to nisu napravili dragovoljno i kad nisu vidjeli da više ne predstavljaju parlamentarnu većinu", rekao je Lagumdžija.

Glavni odbor SDP-a BiH, najvažnijeg stranačkog tijela između održavanja stranačkih konvencija, optužio je Stranku demokratske akcije (SDA) za pokušaj rušenja ustavnog poretka nakon što je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir razriješio Desnicu Radivojevića koji tvrdi da je njegova ostavka krivotvorina.

Prema saopštenju iz SDP-a BiH, Glavni odbor najoštrije je osudio neustavni pokušaj predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da smijeni vicepremijera i ministra prostornog uređenja Desnicu Radivojevića koji je, kako tvrde, izveden po nalogu predsjednika SDA Sulejmana Tihića.

SDA, nakon što je pokušala izazvati krizu u zemlji, čini sve da je uvede u izvanredno stanje rušeći čak i ustavni poredak, stoji u saopštenju SDP-a BiH. SDP BiH raskinuo je koalicioni sporazum sa SDA i pokrenuo mehanizme za isključenje te stranke iz vlasti na državnmj, entitetskom i kantonalnom nivounakon što su članovi SDA glasovali protivbudžeta državnih institucija BiH za 2012.

"Svojom brutalnošću i pravnim nasiljem nad Ustavom, zakonima i važećim procedurama Federacije BiH, premijer BiH Nermin Nikšić i SDP su konačno pokazali svoje pravo lice i istinske namjere novoformirane Koalicije za pljačku i nasilje", saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Stranke demokratske akcije (SDA).

Ovim potezom, navode da su pale sve maske SDP-ovih namjera i njihovog navodno „državotvornog" rada i zalaganja za dobrobit države i građana. Jasno je da namjeravaju realizirati svoje obećanje da od Federacije BiH naprave staljinističku Istočnu Njemačku.

Sve što se na sjednici Vlade Federacije BiH događalo nakon prihvaćanja ostavke ministra Desnice Radivojevića SDA smatra da je uvod u suspendovanje Ustava, zakona, važećih procedura i uspostava pravne anarhije u kojoj će se društveno-politički život odvijati po volji i određenju jedne partije.

Naglašavaju da će SDA i ostale stranke Platforme - Narodna stranka Radom za boljitak i HSPBiH stoga iskoristiti i pokrenuti sve raspoložive ustavne i zakonske mehanizme sa ciljem zaštite ustavnog poretka FBiH i sprečavanja pljačke državnih preduzeća, koje SDP želi prisvojiti ili prepustiti njima bliskim kriminogenim grupama i pojedincima.

Što se, pak, tiče ostavke Desnice Radivojevića, ističu da ona apsolutno postoji i da ju je on lično potpisao, a predsjednik Federacije BiH usvojio u skladu s ustavnim ovlastima i zakonima. Takođe, navode da je kazao da je „najbolje da podnese ostavku" na pozicije u Vladi Federacije BiH na koje je imenovan isključivo na prijedlog i zahvaljujući SDA.

SDA zaključuje da svaki pojedinac, pa i Desnica Radivojević, ima pravo da bira političku opciju, no pri tom ne može zloupotrebljavati povjerenje SDA i u njeno ime raditi za korist onih koji krše Ustav i zakone da bi ostvarili svoje osobne interese.

To što Radivojević sada pokušava negirati svoje učestvovanje i odgovornost u nemoralnim i nezakonitim radnjama svojih novih političkih patrona, za SDA potpuno je očekivano.

Pravila takvih grupa su jasna - kada jednom prihvatite njihove ponude, onda morate završiti posao za njih!

Stranka demokratske akcije je uvjeren da su to građani BiH već prepoznali - "Narod zna".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA