Sud stao u odbranu žiranata

Okružni sud u Banjaluci presudio je u korist dva žiranta u sporu protiv bijeljinske Bobar banke, što je ulilo nadu ostalim kreditnim jemcima u RS i BiH da je pravosuđe počelo zauzimati praksu u pravcu njihove veće zaštite.

Sud stao u odbranu žiranata

Drugostepeni banjalučki sud je, naime, 5. juna ukinuo presudu Osnovnog suda koji je u aprilu 2011. odbio prigovore žiranata D.J. i G.M. iz Banjaluke na naloženo sudsko izvršenje prema njima radi namirenja duga kreditnog dužnika J.S. u iznosu od 4.763 KM sa kamatom, te troškovima sudskog procesa od 450 KM.

Oborena presuda Osnovnog suda predviđala je zapljenu i prodaju pokretnih stvari kreditnog dužnika i žiranata kojima je uz to, pod prijetnjom krivične odgovornosti, zabranjeno da raspolažu popisanim stvarima.

Banjalučki Okružni sud je, pak, u obrazloženju svoje presude, između ostalog, ukazao da navedeno rješenje o izvršenju nije dostavljeno kreditnom dužniku zbog njegove nepoznate adrese, te da je Bobar banka nakon toga odustala od izvršenja protiv dužnika, a nastavila sa terećenjem žiranata.

Drugostepeni sud je odluku Osnovnog suda da odbije prigovore žiranata ocijenio "nerazumljivom", ističući da se prvostepeni sud morao izjasniti o odluci banke da povuče prijedlog za izvršenje protiv kreditnog dužnika.

U Udruženju za zaštitu žiranata BiH su presudu banjalučkog Okružnog suda ocijenili ohrabrujućom ističući da je posljednjih godinu dana primjetno da se u institucijama vlasti i pravosuđu počinje obraćati više pažnje na probleme kreditnih jemaca.

"Okružni sud je prvostepeno rješenje odlično okarakterisao kao nerazumljivo, jer se ni u kom slučaju ne može opravdati to što Osnovni sud ili banka nisu pronašli adresu kreditnog dužnika, jer imaju na raspolaganju mehanizme da to utvrde. Zbog njihovog nemara ne smiju ispaštati žiranti, i drago mi je da je drugostepeni sud to prepoznao", izjavio je Jovica Cvjetković, predsjednik Udruženja za zaštitu žiranata BiH.

Primjetno je, kaže, da su sudovi u RS, posebno nakon izmjena zakona o bankama, mikrokreditnim organizacijama i lizing društvima od 1. decembra 2011. počeli da ozbiljnije pristupaju problemima oštećenih žiranata.

"Ako bi se sudovi na isti način ozbiljno pozabavili svim predmetima u kojima se pojavljuju falsifikati, neadekvatna ili nekompletna dokumentacija, vjerujem da bi više od polovine slučajeva bilo riješeno u korist žiranata koji otplaćuju tuđe kredite", istakao je Cvjetković.

U Bobar banci juče nismo uspjeli dobiti komentar o pomenutom predmetu, dok nam u Udruženju banaka BiH nisu mogli reći kakva su uobičajena postupanja banaka kada je nepoznata adresa neurednog kreditnog dužnika. Ističu, međutim, da su sva postupanja banaka bazirana na Zakonu o obligacionim odnosima i odredbama kreditnog ugovora.

"Banke, naravno, štite svoje interese i moraju postupati strogo po zakonu i po ugovoru", tvrdi Mijo Mišić, izvršni sekretar Udruženja banaka, i odbacuje ocjene da su žiranti do sada bili prepušteni sami sebi.

"Niko od žiranata prije ulaska u obligacioni odnos nije konzultirao ni sud niti bilo koga i očito je da veliki broj njih nije spreman preuzeti svoj dio odgovornosti", smatra Mišić.

On je, ipak, izrazio očekivanje da će veliki broj konfliktnih slučajeva između banaka i kreditnih dužnika, odnosno jemaca, biti preduprijeđen usvajanjem planiranog zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga u FBiH, za koji vjeruje da će biti kvalitetniji od lani donesene legislative u RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA