Dogovor lidera u šest tačaka

Politički lideri i organi vlasti iz BiH na sastanku u Briselu na visokom nivou dogovorili su se danas o rokovima i područjima saradnje koji će dovesti do prijedloga mehanizma za koordinaciju i mogućnosti podnošenja zahtjeva za kandidaturu za EU u novembru, javio je dopisnik Srne.

Dogovor lidera u šest tačaka

Suština dogovora političkih lidera i organa vlasti iz BiH, postignutog na sastanku, a koji bi trebalo da dovede do toga da u Briselu u novembru bude podnesena aplikacija za kandidaturu koju će EU prihvatiti, podijeljena je u nekoliko tačaka.

Prva tačka ističe da su se akteri dogovorili u pogledu sudske odluke u predmetu "Sejdić i Finci" koji će dovesti do stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju.

Druga tačka definiše da se preuzimanje evropske legislative u cijeloj BiH mora provoditi ujednačeno i koordinisano, u skladu sa relevantnim ustavnim nadležnostima.

Treća tačka ističe da stavovi koji se iznose institucijama EU treba da odražavaju dogovor sa svim nadležnim institucijama i organima vlasti u BiH, kao rezultat efikasne koordinacije.

U četvrtoj tački navodi se da bi relevantni organi na teritoriju BiH trebalo da do 31. oktobra predaju prijedlog mehanizma koordinacije rada na pitanjima EU.

U petoj tački preuzima se obaveza da se poboljša i unaprijedi javna uprava na svim nivoima vlasti, jer je to neophodno u daljem procesu evrointegracija.

Posljednjom, šestom tačkom, preuzima se obaveza da BiH dobro iskoordiniše i najkasnije do 31. oktobra odgovori na listu pitanja o područjima javnih nabavki i životne sredine, što je bila i jedna od tema na današnjem sastanku na visokom nivou u Briselu.

Sastanku na visokom nivou prisustvovali su dva evropska komesara - Štefan File i Janez Potočnik, generalni direktor Direktorata za proširenje Stefano Sanino i mnogi drugi visoki zvaničnici Evropske komisije.

Sastanku u Briselu iz BiH prisustvovali su lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, SDA Sulejman Tihić, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, SBB-a BiH Fahrudin Radončić, HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

Na sastanku su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić, ministarka za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Željka Cvijanović, premijer FBiH Nermin Nikšić i ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA