Vehabije spremaju gerilski rat protiv Srpske

Stručnjak za pitanja bezbjednosti Predrag Ćeranić upozorava da Republici Srpskoj (RS) prijeti realna opasnost od gerilskog rata vehabijskog pokreta u BiH.

Vehabije spremaju gerilski rat protiv Srpske

"Vehabije su velika prijetnja RS. Oni su varnica koja može da zapali Balkan. Najveća opasnost za bezbjednost u regiji je vojna obuka koja se nesmetano sprovodi u vehabijskim enklavama širom BiH", tvrdi Ćeranić za "Pres RS".

Ćeranić, koji je profesor na „Banjaluka koledžu", kaže da bi u tom slučaju bošnjački političari dobili alibi za poziv NATO snagama da intervenišu u RS i ispune njihove neostvarene ratne ciljeve. On najavljuje i da bi za desetak godina vehabije mogle da preuzmu vlast u Federaciji BiH.

Ćeranić kaže da se duž cijele entitetske granice RS nalaze vehabijske enklave i vehabije su u stanju su da izazovu novi rat ako dobiju odgovarajući signal.

"Ništa ovdje ne može da se dogodi bez odobrenja Zapada. Vehabije ne treba posmatrati samo kao eksponente radikalnog islama, iako oni to jesu. Trebalo bi pratiti njihove veze i interese nekih zapadnih zemalja", rekao je Ćeranić.

On kaže da pojedine zapadne zemlje po svaku cijenu žele da spriječe prodor ruskog kapitala i političkog uticaja na Balkan, zbog čega su veoma blaga reagovanja zapadnih zemalja na terorističke akcije u BiH poput onih u Sarajevu i Bugojnu.

Ćeranić ističe da su Britanci stvorili vehabijski pokret, a Saudijska Arabija kao zemlja rodonačelnik vehabizma, je strateški partner Velike Britanije. On upozorava da, ako bi vehabije dobije taj signal, dogodio bi se "mali, prljavi rat" u kojem bi trećina Srba iz RS vjerovatno pobjegla u Srbiju, oni koji ostanu bili bi zaplašeni, a Srpska bi bila u haosu zbog terorističkih akcija.

"Onda bi morali da reaguju državni organi na nivou BiH. Bošnjaci bi u pomoć pozvali Nato kako bi svijetu pokazali da RS ne može da opstane", kaže Ćeranić i dodaje da pojedini bošnjački političari priželjkuju ovakav scenario.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA