Apači se bune zbog šifre Džeronimo

Indijansko pleme Apača traži izvinjenje od američke administracije, jer je korišćeno ime poglavice Džeronima kao šifrovano ime za Osamu bin Ladena.

Apači se bune zbog šifre Džeronimo

"Drago nam je da su SAD bile uspešne u svojoj misiji protiv Bin Ladena, ali povezivanje imena Džeronimo sa međunarodnim teroristom samo održava kontinuitet starih stereotipa o Apačima", navodi se u pismu koje je predsedavajući saveta plemena Čirikahua Apača, koji sada žive u Oklahomi, uputio predsedniku Baraku Obami.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je podsetio da su u 19. veku Apači i Džeronimo prikazivani kao divljaci. "Takvo prikazivanje bilo je iskorišćeno kao opravdanje za prisilno preseljenje sa njihove zemlje i držanje u statusu zarobljenika.

Povezivanje imena Džeronimo sa ozloglašenim teroristom samo pojačava taj lažni i klevetnički stereotip", ističe se u pismu.

U vreme dok je Čirikahua ogranak Apača živeo na granici SAD i Meksika, Džeronimo je godinama predvodio svoje pleme u borbama sa njihovim vojskama, sve dok se 1886. nije predao.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Vlasti SAD su tada celo pleme silom preselile u Oklahomu. Loreta Tjuel, direktorka senatskog odbora za indijanska pitanja, ocenila je da nije u redu povezivati Džeronima, kao jednog od najvećih heroja američkih Indijanaca, sa jednim od najvećih neprijatelja SAD.

"Takva neodgovarajuća upotreba indijanskih ikona i kulture preovlađuje svuda u našem društvu, sa razarajućim posledicama po indijansku i neindijansku decu", rekla je ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA