Sjećanje na progon bijeljinskih Jevreja

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci izjavio je da je današnji pomen na jevrejskom groblju u Bijeljini održan u znak sjećanja na 1941. godinu, kada je Nezavisna Država Hrvatska /NDH/ počela progon Jevreja iz ovog grada.

Sjećanje na progon bijeljinskih Jevreja
FOTO: Srna

Finci je istakao da Jevrejska zajednica danas šalje poruku da Jevreji iz Bijeljine nikada ne smiju biti zaboravljeni, dodajući da su mu iz ovog grada odvedeni baba, koja je kasnije ubijena u Đakovu, te djed i ujak u logor Kerestinec.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je podsjetio da je Bijeljina bila veliki jevrejski centar, zbog čega je značajno što danas odaju poštu onima koji su likvidirani u NDH, uz želju da se tako nešto nikada i nikome ne ponovi.

Finci je rekao da je u NDH stradalo oko 12.000 Jevreja, odnosno oko 85 odsto onih koji su živjeli na tom području, a da ih danas u BiH ima manje od 1.000.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Mi se držimo zajedno, radimo sa drugim vjerskim zajednicama. Imamo dobre odnose za Srpskom pravoslavnom crkvom, Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom", naveo je Finci i dodao da svi zajedno pokušavaju da stvore atmosferu da se u BiH može i mora živjeti zajedno.

Predsjednik Jevrejske opštine u Doboju Danijel Atijas rekao je da je danas prilika za sjećanje na 14. april 1941. godine, kada su počeli progoni u Bijeljini, gdje je još od 1850. godine živjelo više od 350 jevrejskih porodica, koje su u tom periodu preporodile grad i zaslužne su za prva urbana naselja.

On je dodao da se građani Bijeljine moraju sjetiti ovih Jevreja i da se zato svakog 14. aprila ovdje odaje počast stradalima.

 

"Svim građanima želim prosperitet, da se ovo više nikada ne ponovi, već da se međusobno pomažu", poručio je Atijas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA