FOTO Mladi iz jednog bijeljinskog naselja izdaju svoj časopis!

Stanovnici naselja 1. decembar u Bijeljini, od kraja prošle godine imaju svoj časopis koji, uz podršku Uglješe Ćeranića, pišu mladi koji stanuju u ovom naselju. List nosi simbolično ime "Decembarac - List mladih 1. decembra".

FOTO Mladi iz jednog bijeljinskog naselja izdaju svoj časopis!

Desetak mladih ljudi piše za list koji nosi ime po ulici u kojoj stanuju. Začetnik ideje je Uglješa Ćeranić, koji je, kako kaže za portal Bijeljina Danas, uvidio talenat kod djece u naselju i onda odlučio da ih okupi i predloži im da pokrenu časopis.

Sadržaj lista se kreće od vesele strane, do poezije, istraživačkih tema, recepata, sporta...

- Krenuli smo sa malim brojem primjeraka, da vidimo kakve će reakcije biti. Trenutno štampamo oko 30 primjeraka. Izlazimo svaki mjesec, a do sada smo izdali sedam brojeva našeg malog časopisa - kaže Uglješa.

Sara Dragičević nam je kazala da su došli na ideju da naprave svoj časopis, jer se u njihovom naselju dešava mnogo zanimljivih stvari.

- Moja uloga u tome je "Vesela strana" i pisanje pjesama. Nedavno smo počeli da radimo i intervjue, kao mali novinari i intervjuisali smo tu u naselju jednu djevojku koja radi nokte za stranu "Vi tražili, mi istražili", zatim smo išli u posjetu kod vatrogasaca, a obišli smo i salon za uređivanje kućnih ljubimaca - kaže Sara.

Teme o kojima djeca pišu, uglavnom su životne.

- Držimo se toga da teme budu povezane sa nekim praznicima, zanimljivostima, običajima i slično. Želimo da ujedno edukujemo naše mlade, a i da vidimo kako se oni razumiju u teme o kojima pišu - ističu.

Maskota naselja keruša Milunka ujedno je i zaštitni znak „Decembarca" čiji je lik smješten na svakoj naslovnici ovog lista u lijevom gornjem uglu.

- Milunka je maskota našeg naselja. Ona jako voli djecu i voli da se igra sa svima. Redovno je vodimo kod veterinara na vakcinaciju, da bude čista i da je svi mogu maziti - kaže Anđela Đorđić koja u ovom naselju najviše brine o keruši Milunki.

- Namjeravamo da budemo punoljetni, da trajemo 18 brojeva ili 18 godina - poručuju „decembarci"!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA