Pješke prešli 420 kilometara za 12 dana - da pomognu drugu i mole se za njega u Ostrogu

Petorica prijatelja iz Laktaša, koji su prepješačili 420 kilometara za 12 dana, kako bi pomogli prijatelju i sugrađaninu Aleksandra Milinkovića, ispunili su svoj cilj i misiju humanosti i solidarnosti.

Pješke prešli 420 kilometara za 12 dana - da pomognu drugu i mole se za njega u Ostrogu
FOTO: Glas Srpske

Dragan Savić, Vladimir Jovanić, Gordan Vasilić, Predrag Stanković i Srđan Stanković koji su 30. aprila pješke krenuli iz Velikog Blaška kod Laktaša, stigli su na praznik svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Manastir Ostrog u Crnoj Gori, piše Glas Srpske.

Hodočašće su nazvali "Za Acine korake" i apelovali na sve ljude dobre volje da uplate i pomognu Milinkoviću, koji je prije tri godine doživio tešku nesreću i ostao nepokretan.

Vladimir Jovanić za "Glas Srpske" kaže da su zahvalni Bogu što su tolikurutu prošli bez bilo kakvih problema.

Bilo je umora i žuljeva, ali povod koji ih je sabrao bio jači je on prepreka.

- Stigli smo u Manastir Ostrog sa oduševljenjem i posebnim osjećajem. Od Donjeg manastira smo išli bosi kroz šumu do Gornjeg manastira, da damo i taj naš doprinos, jer je to dio tradicije i običaja. Osjećaj je poseban, oduševljeni smo. Kada smo prolazili korz špalir ljudi, aplaudirali su nam. Bilo je tu još dosta hodočasnika iz ostalih gradova, posebno iz Crne Gore i Hercegovine. Ali kada vide da nam na majicama piše Laktaši ljudi ostanu oduševljeni jer znaju koliko smo kilometara prešli - rekao je Jovanić.

- Patrijarh srpski Porfirije vidio nas je pred manastirom i pročitao da smo iz Laktaša. Pozdravio nas je iz automobila, a prije toga smo cjelivali ruku episkopa Joanikija, koji nas je dočekao. Redari su nas proveli do moštiju svetog Vasilija gdje smo cjelivali i pomolili se Bogu za našeg Acu. Spavali smo u Gornjem manastiru - rekao je Jovanić.

Koliko je ovo praznik, prema njegovim riječima, teško je osjetiti dok ga čovjek ne doživi na ulicama Nikšića, a prije svega kod samog manastira Ostrog.

Vjernici širom srpskih zemalja danas proslavljaju praznik Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, a hiljade hodočasnika iz Srpske i Crne Gore došli su pješke kako bi se poklonili svetitelju i čudotvorcu.

Najsvečanije je bilo u manastiru Ostrog gdje je Svetu Arhijerejsku liturgiju služio poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije uz sveštenstvo i vjerni narod iz čitavog pravoslavnog svijeta.

Svečano je bilo i u većini gradova širom Srpske a praznik se posebno obilježava i u Mrkonjićima, rodnom selu Svetog Vasilija, a liturgiju je služio episkop diseldorfski i njemački Grigorije i episkop zapadnoamerički Maksim, uz sasluženje sveštenstva i monaštva eparhije.

Aleksandrovac

Na zanimljiv način i u Parohiji Aleksandrovac obilježaju ovaj praznik. I to na originalan način, jer biciklisičkom trkom obiđu sve crkve koje pripadaju njihovoj parohiji.

Za "Glas" to je potvrdio i Paroh aleksandrovački, jerej Stanko Ćelić. Najastariji učesnik imao je 83 godina, a najmlađi devet mjeseci, u korpici.

- Juče smo obilježili slavu hrama naše crkve u Aleksandrovcu.Uoči praznik organizujemo biciklijadu i idemo kroz našu parohiju gdje imamo pet hramova. Vozimo u krug do svakog hrama, nekih 22 kilometra i to radimo svake godine. Nama je ovo izuzetno važan dan jer je jedan hram posvećen svetom Vasiliju Ostroškom i onda mi svečanije nego inače obilježavamo našu hramovnu slavu. Molitvom, kulturno - umjetničkim programom, a zatim i posluženjem za sve prisutne - rekao je sveštenik Ćelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

13°

  • 17:00

    13°C
  • 20:00

    12°C
  • 23:00

    10°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

69 cm

Promjena: -4cm

Sava Jamena

325 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 15:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI