Oštre kazne za funkcionere: Gradonačelnik u zatvoru zbog požara u noćnom klubu

Sud u Bukureštu izrekao je danas zatvorsku kaznu gradonačelniku jednog okruga u glavnom gradu i vlasnicima noćnog kluba gdje je u požaru 2015. godine poginulo 65 ljudi, nakon čega je ovaj slučaj postao simbol korupcije u Rumuniji.

Oštre kazne za funkcionere: Gradonačelnik u zatvoru zbog požara u noćnom klubu
FOTO: M. MILAKOVIĆ/RAS SRBIJA

Požar u klubu "Kolektiv" izazvao je ulične proteste širom zemlje protiv sistematske korupcije, koja je ugrozila rad javnih administrativnih službi i osnovnih servisa uprkos naporima tužilaštva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Protesti su se odvijali pod parolom "Korupcija ubija!" i doveli su do ostavke tadašnje ljevičarske vlade.

Požar je izbio kada je vatromet na koncertu jednog rok benda zapalio izolacionu pjenu koja nije bila vatrostalna, što je pokrenulo stampedo posjetilaca prema jedinom izlazu.

Tužilaštvo je saopštilo da su vlasnici dozvolili da u klub uđe više ljudi nego što je kapacitet objekta, dok su gradski zvaničnici izdali dozvolu za rad, a inspektori za bezbjednost dali odobrenje iako su znali da klub nema dozvolu od vatrogasne službe.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Apelacioni sud u Bukureštu izrekao je svima zatvorske kazne, uključujući gradonačelnika šestog okruga Kristijana Popeskua Pijdeonea. Sud je naredio institucijama da isplate milione evra odštete porodicama žtrava. Odluka je konačna.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA