Zašto BiH nema već šest godina na Evroviziji: Mi smo pod sankcijama

Bosna i Hercegovina na Evroviziji nije nastupila od 2016. godine. Tada su je s pjesmom "Ljubav" predstavljali Dalal, Deen, Ana Rucner i Jala, ali se nisu plasirali u finale.

Zašto BiH nema već šest godina na Evroviziji: Mi smo pod sankcijama
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT

Prije toga, Bosna i Hercegovina je na takmičenju učestvovala 2012. godine. Jednom prilikom rukovoditeljka Odjeljenja međunarodnih poslova BHRT i posljednja šefica delegacije BiH, Lejla A. Babović, objasnila koji su razlozi izostanka BiH s Eurosonga.

- Javni servisi su u posljednjih nekoliko godina pod sankcijama Evropske radiodifuzne unije (EBU) - objasnila je za Avaz.

- Drugi faktor je da pri ovakvom finansiranju javnih servisa nemamo mogućnost da izdvojimo novac za učestvovanje na Eurosongu. S minimalnim brojem učesnika i svim ostalim na minimumu, troškovi iznose skoro pola miliona maraka - rekla je ona i nastavila:

- To je u ovom trenutku ogroman novac za nas. I ne postoji zakonski regulisan način prikupljanja RTV poreza, koji bi bio dovoljan izvor novca za finansiranje svih funkcija javnog servisa pa, između ostalog, i Eurosonga. Čak je EBU bio spreman da nam, pod određenim uslovima, kad bi se isplatila neka dugovanja, da zeleno svjetlo, ali je to sada toliko iluzorno u našoj zemlji - dodala je.

Mediji ranije su pisali da dugovanja prema EBU iznose šest miliona švajcarskih franaka i zbog toga je evropska organizacija tužila BHRT.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA