Vrednovanje rada - novine u nacrtima Zakona o osnovnom i preškolskom obrazovanju

Nacrti zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju i zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju uvode, između ostalog, kao novine vrednovanje kvaliteta rada, rekla je danas pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Srpske Nataša Cvijanović.

Vrednovanje rada - novine u nacrtima Zakona o osnovnom i preškolskom obrazovanju
FOTO: Srna

Ona je napomenula da je riječ o vrednovanju kvaliteta rada osnovnih škola, te o uvođenju standarda kvaliteta rada stručnih saradnika i onih koji se vezuju za nastavničku profesiju.

Cvijanovićeva je, prije početka javne rasprave u Bijeljini o ovim nacrtima zakona, rekla novinarima da su jasnije definisana pitanja realizovanja ekskurzija, škola u prirodi, baletskog obrazovanja i produženog boravka, koji je definisan na drugačiji način.

"U Republici Srpskoj sada 133 škole organizuju produženi boravak i neophodno je da se to pitanje definiše na bolji i kvalitetniji način", naglasila je ona.

Cvijanovićeva je rekla da je regulisano i pitanje angažovanja podrške djeci koja ne govore službeni jezik konstitutivnih naroda.

"Sada imamo mogućnost da angažujemo nekog ko ima jezičku kompetenciju djeteta određene nacionalne manjine. To je zaista velika novost", istakla je ona.

Ona je dodala da je ovim zakonom uređeno i organizovanje proširene djelatnosti u osnovnoj školi poput učeničke zadruge i prodškolskog programa.

Cvijanovićeva je rekla da su javne rasprave o ovim nacrtima zakona organizovane jer je riječ o djelatnosti od opšteg interesa, te da su prethodnih dana organizovane i u Banjaluci i Istočnom SarajevuIgor Stojanović, vođa projekta "EU za civilno društvo", koji pruža tehničku asistenciju Ministarstvu prosvjete u realizaciji konsultacija sa organizacijama civilnog društva u vezi sa nacrtom ova dva zakona, rekao je da ovaj projekat jača kapacitete institucija da osnaže saradnju sa organizacijama civilnog društva.

Slaviša Vujanović, član Radne grupe za izmjene i dopune zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, rekao je da su predškolske ustanove u proteklom periodu imale mogućnost da daju svoje primjedbe i sugestije na izradu izmjena i dopuna zakona o predškolskom vaspitanju, što su i učinile.

"Nakon donošenja izmjena i dopuna zakona uslijediće izrada pravilnika koji će odrediti standarde rada vaspitača i stručnih saradnika. Dakle, osim kvantiteta, treba da radimo i na povećanju kvaliteta rada u predškolskim ustanovama", ukazao je Vujanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA