Usvojena odluka o novčanoj pomoći za "Gradsku toplanu"

Odbornici Skupštine grada Bijeljina usvojili su na današnjoj vanrednoj sjednici odluku o novčanoj pomoći za "Gradsku toplanu" u iznosu od 610.000 KM.

Usvojena odluka o novčanoj pomoći za "Gradsku toplanu"
FOTO: Srna

Predsjednik Skupštine Aleksandar Đurđević rekao je da će odluka stupiti na snagu u toku sutrašnjeg dana, a u ponedjeljak će već biti uplaćena sredstva, čime će biti zaključeno sudsko poravnanje koje je imala "Gradska toplana".

On je dodao da su odbornici usvojili i dva zaključka, jedan se odnosi na pomoć za preduzeće "Vodovod i kanalizacija" i za Banju "Dvorovi", koji imaju urgentne probleme i traže od gradonačelnika da na sljedećoj sjednicu dostavi prijedloge odluka za novčanu pomoć za ove firme.

"Ako to ne uradi, Skupština će amandamanskim djelovanjem na rebalans budžeta obezbijediti ta novčana sredstva", naveo je Đurđević novinarima nakon sjednice.

Prema njegovim riječima, drugi zaključak odnosi se na "Toplanu", kojim je Skupština zadužila rukovodstvo preduzeća da, uz izvještaj o radu za prošlu godinu i plan rada za ovu, dostavi i plan sistemski mjera za restruktuiranje preduzeća, čime bi se napravilo stabilno preduzeće.

Đurđević je podsjetio da je polemika o ovoj temi trajala nekoliko mjeseci, te ocijenio da gradonačelnik Bijeljine nije imao iskrenu namjeru da se dogovara oko ove teme, navodeći da o tome govori činjenica da je o sudskom poravnanju znao od početka februara.

On kaže da u potpunosti podržava pravosudne institucije u istražnim radnjama u "Gradskoj toplani", te da svi koji su oštetili ovo preduzeće treba da odgovaraju, ali i da krivične prijave ne treba da budu metod političke borbe.

Šef kluba odbornika SNSD-a Miroslav Milovanović rekao je da su se usvajanjem odluke o pomoći "Gradskoj toplani" izdigli iznad "političkog mulja" i da su je donijeli u interesu grada i ovog vrlo važnog preduzeća.

On je dodao da će se kroz rebalans gradskog budžeta, ako to ne bude predložio gradonačelnik, pomoći i preduzećima "Vodovod i kanalizacija", Banja "Dvorovi" i "Bijeljina gas".

Direktor "Gradske toplane" Rade Hadži-Stević rekao je da usvajanje ove oldluke znači da će ovo preduzeće nastaviti da radi, da će biti sačuvana radna mjesta i da će i naredne sezone isporučivati toplotnu energiju korisnicima.Stević je zahvalio svim odbornicima koji su se izdigli iznad dnevnopolitičkih interesa i donijeli ovakvu odluku, ističući da će ovom uplatom biti izbjegnuta blokada računa preduzeća.

On je rekao da su u ovom trenutku potraživanja "Toplane" prema fizičkim licima 196.000 KM, a 35.000 KM prema pravinim licima, te da je pokrenut veliki broj sudskih postupaka protiv neurednih platiša, što polako daje rezultate.

Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović izrazio je zadovoljstvo zbog usvajanja odluke, navodeći da bi bez toga "Toplana" otišla u stečaj, radnici na ulicu, a više od 1.000 korisnika ostalo bi u zimskoj sezoni bez grijanja.

Koalicija "Dogovor za Bijeljinu" uputila je danas zahtjev za sazivanje tematske skupštinske sjednice na kojoj bi se razmatralo pitanje Banje "Dvorovi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA