Komemoracija Ivici Osimu: Stigli Piksi, Milošević, Katanec, Bajević, Sušić...

  • BiH
  • 14. May 2022.

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine u Narodnom pozorištu u Sarajevu počela je Komemorativna sjednica povodom smrti i sahrane legendarnog Ivice Osima.

Komemoracija Ivici Osimu: Stigli Piksi, Milošević, Katanec, Bajević, Sušić...
FOTO: FK ŠTURM

Pored članova porodice i bliskih prijatelja na Komemoraciju su stigli i brojni poštovaoci lika i djela jednog od najvećih fudbalskih trenera svih vremena sa naših prostora.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kako bi odali počast legendarnom Švabi došli su između ostalih Dragan Stojković Piksi, Srećko Katanec, Dušan Bajević, Zvonimir Boban, Predrag Pašić, Safet Sušić, Blaž Slišković, Savo Milošević, Ivan Ćurković, Mehmed Baždarević, Faruk Hadžibegić, Nikola Nikić, Muhamed Konjić, Refik Šabanadžović, Radmilo Mihajlović, Tomislav Ivković, Mirsad Fazlagić, Husref Musemić, Mišo Smajlović, Zdenko Jelić, Mehmed Janjoš...

Počast velikanu na komemoraciji odaće i brojne ličnosti iz javnog, kulturnog i političkog života iz BiH i regiona. Prisutni su između ostalih Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, Željko Komšić i Bakir Izetbegović, članovi Predsjedništva BiH, zatim Haris Džinović, Bogić Bogičević...

U Narodnom pozorištu u Sarajevu prisutno je oko 300 ljudi, a zbog ograničenog broja mjesta veliki broj navijača i građana je i ispred zgrade u kojoj se odaje počast Ivici Osimu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Svi koji trenutno nisu u prilici biti na komemoraciji počast će moći odati u Komemorativnom centru "Bare" gdje će biti otvorena komemorativna soba za posljednji pozdrav u periodu 12 do 13.45 časova.

Sahrana Ivice Osima biće obavljena na Gradskom groblju "Bare" u Aleji velikana sa početkom u 14 časova. Na groblju se očekuje više desetina hiljada ljudi iz svih krajeva svijeta, te je nekoliko saobraćajnica u gradu zatvoreno.

Planirani ispraćaj i mimohod sa stadiona "Grbavica" do gradskog groblja "Bare" koji su bili planirani danas u 12.30 časova su otkazani zbog loših vremenskih uslova.

Ivica Osim preminuo je u 81. godini 1. maja u svom domu u Gracu, a nakon komemoracije i ispraćaja upriličenih na stadionu Šturma, tijelo je prošlog vikenda dopremljeno u Sarajevo. Rođen je 6. maja 1941. godine u Sarajevu gdje će vjerovatno biti nazvana jedna ulica u čast fudbalskog velikana. Navijači zagovaraju i da se ime stadiona „Grbavica" preimenuje u Ivica Osim.

Ivica Osim bio je trener Željezničara, Partizana, Panatinaikosa, Šturma, Džef junajteda, te selektor Jugoslavije i Japana. Bio je počasni predsjednik Nogometnog / Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i Fudbalskog kluba Željezničar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA