Pred velikom odlukom: Učenici devetih razreda uskoro upisuju srednju školu

Nekoliko sedmica dijeli učenike devetih razreda od upisa u srednju školu. Shodno uspjehu, biraju zanimanja a ta odluka, često, i nije baš laka.

Pred velikom odlukom: Učenici devetih razreda uskoro upisuju srednju školu

Svi oni koji upišu deficitarna zanimanja koja su potrebna tržištu rada Vlada Republike Srpske odnosno Ministarstvo izdvajaju 100 KM stipendiju na mjesečnom nivou i troškove prevoza ukoliko se radi o učenicima koji putuju iz drugih sredina, kaže Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture.

Deficitarna zanimanja u bijeljinskim srednjim školama su frizer, kuvar, smjerovi vezani za turizam i građevinarstvo. Tehnička škola "Mihajlo Pupin" upisuje tri nova smjera zanatlija. Za sve koji to upišu obezbjeđena je stipendija.

- Obrazujemo učenike u četiri struke: elektrotehnika, mašinstvo i obradu metala, saobraćaj i stolare. Što se tiče novih zanimanja koje planiramo upisati su u okviru trogodišnje smjera. Ove godine nešto novo u 2022/23 planiramo upisati automehaničare, autoelektričare i alatničare - kaže Milenko Maksimović, direktor Tehničke škole "Mihajlo Pupin", Bijeljina.

U prvim razredima bijeljinskih srednjih škola ima mjesta za 840 učenika. Pokušali su da balansiraju između postojećih kapaciteta i zahtjeva tržišta rada.

- Ono što je činjenica je da je manji broj djece nego prošle godine, za gotovo 100 učenika, manje za upis, a škole su iste, dakle 6 škola na teritoriji grada Bijeljina, dakle 41 odjeljenje sa po 24 učenika. Jeste u prethodnim godinama preovladavalo interesovanje za tehničku školu, neka zanimanja u poljoprivrdnoj školi ali se tu mora napraviti balans u smislu broja djece koja upisuju i druge škole - kaže Duško Đurić, predsjednik Aktiva srednjih škola regije Bijeljina.

Smjerovi tehničke škole, te medicinske su poslednjih godina skinuli sa trona dominaciju gimnazije. Proteklih godina odliv zanatlija u inostranstvo stvorio je potrebu za novom kvalifikovanom radnom snagom. Iz stručnih škola se nadaju da će i osnovci prepoznati siguran hljeb u rukama, piše ATV.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA