Sreća i nesreća često idu u paru – kada iznenadni dobitak život okrene naopako

Lokalne vlasti u Japanu greškom uplatile pomoć za život u uslovima epidemije za 463 domaćinstva na račun jednog građanina, koji je taj novac prisvojio, nakon čega mu se gubi svaki trag.

Sreća i nesreća često idu u paru – kada iznenadni dobitak život okrene naopako
FOTO: Depositphotos

Sreća i nesreća često idu u paru. Tu činjenicu dobro ilustruje primer neimenovanog 24-godišnjeg muškarca iz Japana, koji je ni kriv ni dužan, najpre inkasirao oko 370.000 dolara, a onda postao begunac i najtraženija ličnost u Zemlji izlazećeg sunca.

Naime, mladić, koji se u oktobru 2020. doselio u selo Abu u prefekturi Jamaguči na obali Japanskog mora, nesumnjivo je doživeo trenutke ne prosto sreće već prave euforije kada je na svom računu u tom malenom zabačenom mestu početkom aprila ove godine ugledao 46,3 miliona jena koje su mu lokalne vlasti greškom uplatile.

To je bio zbirni iznos pomoći oko 830 dolarapo domaćinstvu namenjene za 463 materijalno ugrožene porodice u selu.

Kada se zna da se u Japanu, uprkos tome što je svetski tehnološki lider, mnogo administrativnih poslova i dalje obavlja faksom, verovatno nije preveliko iznenađenje da su lokalne vlasti u oskudno naseljenoj ruralnoj oblasti daleko od najvećih gradova podatke za uplatu banci dostavile na flopi disku, tehnološkom reliktu iz devedesetih godina prošlog veka.

Ipak, javljaju domaći mediji, do greške nije došlo zbog kvara ili problema u čitanju diskete, već u tome što je račun dvadesetčetvorogodišnjeg mladića u platežnom sistemu greškom registrovan kao posrednički, sa kojeg su sredstva za 463 domaćinstva trebalo da budu dalje raspodeljena.

Dok lokalna administracija nije shvatila da novac nije stigao u ruke stanovnika i dok nije otkrila gde je on poslat, „sretni dobitnik", koji se u Abu doselio zbog epidemije u sklopu programa za revitalizaciju napuštenih seoskih kuća i živeo vrlo skromno, postepeno je, tako da ostane neprimećen, u periodu od dve nedelje podigao skoro sav novac.

„Pošteni" lopov

Vlasti su se dale u potragu i uspele da kontaktiraju s njim nedelju dana nakon uplate, kada je on obećao da će im vratiti novac. Međutim, na pola puta do banke u društvu predstavnika lokalne uprave muškarac se predomislio, da bi nekoliko dana kasnije, 21. aprila izjavio da je novac već prebacio, da ne može da ga vrati i da mu je jasno da je počinio zločin. On je tada čak dodao da neće pokušati da beži i da će za taj prestup odgovarati.

Sada, tri nedelje nakon tog izraza kajanja i skrušenosti, međutim, uprava sela Abu je obznanila medijima da je protiv „poštenog" mladića podnela tužbu u odsustvu, budući da mu se u međuvremenu izgubio svaki trag i da je postao nedostupan. Naime, on ne samo da se iselio iz kuće koju je u selu iznajmljivao, već je i dao otkaz na poslu u obližnjem gradu Hagi, gde je radio u prodavnici.

Sa novcem koji je prisvojio, pod uslovom da ga nije već potrošio, kao samac koji iznajmljuje stan duboko u unutrašnjosti i ne plaća poreze, on bi teoretski mogao da preživi desetak godina i bez rada.

S obzirom na to da suma koju je prisvojio ipak nije milionska (izraženo u dolarima ili evrima), mnogi komentatori u Zemlji izlazećeg sunca smatraju da briga i nesreća koje mu predstoje nisu toga vredne - stalno seljenje i prikrivanje identiteta, odnosno, život u potpunoj izolaciji u planinskim krajevima gde se praktično nema na šta trošiti novac, sve pod pretnjom duge zakonske kazne, koja u Japanu ume da bude drakonska u slučaju kada počinilac odbija da se preda čuvarima zakona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA