Lazarević: Pravilnik ponovo razmotriti na sastanaku sa udruženjima poljoprivrednika

U nastavku prenosimo saopštenje Zlatana Lazarevića, direktora Agrarnog fonda Grada Bijeljina koji je upućen poljoprivrednim proizvođačima, a u vezi pedloženog Pravilnika o načinu i uslovima podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji u 2022.godini.

Lazarević: Pravilnik ponovo razmotriti na sastanaku sa udruženjima poljoprivrednika

Poštovani poljoprivredni proizvođači,

obzirom da su u proteklih 10 dana, iz Kabineta gradonačelnika LJubiše Petrovića i Odjeljenja za poljoprivredu u javnost plasirana dva saopštenja, koja su u sebi sadržavala neutemeljene tvrdnje sa namjerom minimiziranja rada Agrarnog fonda i elementima diskreditovanja odgovornih lica u njemu, a do to sve ustvari ima funkciju opstrukcije donošenja Pravilnika i da od toga najveću štetu imaju naši poljoprivredni proizvođači, kao odgovorni direktor Agrarnog fonda uputio sam prijedlog najboljeg rješenja za sve, a naročito za poljoprivrednike. Predložio sam još jedan sastanak sa udruženjima poljoprivrednika i prolazak kroz neusaglašene dijelove Pravilnika.

Dopis koji sam juče uputio Odjeljenju za poljoprivedu Gradske Uprave Bijeljine, dostavljam vam u cjelosti:

Dopis od 13.05.2022.godine ste naslovili kao Mišljenje, a u samom tekstu faktički nalažete šta bi trebalo izmjeniti u prijedlogu Pravilnika o načinu i uslovima podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji u 2022.godini. Obzirom da od početka izrade Pravilnika postoji izrazito izražena doza nametanja uslova u Pravilniku, da se neki od uslova proturaju kao usaglašeni, a nisu ni spominjani na javnim raspravama sa udruženjima (0,03 KM/kg podsticaj za pšenicu, 200 KM po komadu za tov junadi ...), da se tendeciozno i paušalno izlazi u javnost kako Agrarni fond protežira uslovima Pravilnika velike proizvođače i izraženo koriste mediji za pritisak na Agrarni fond da bezrezervno prihvati vaše uslove, gdje prije svega mislim na medijski istup od 06.05.2022. godine kada je javnosti od strane gradonačelnika i vašeg odjeljenja iznijet izgled budućeg Pravilnika bez ikakvog usaglašavanja sa Agrarnim fondom i sa stavkama koje nisu bile na javnoj raspravi, smatram da se trenutno sa vaše strane pokušava minimizizirati uloga Agrarnog fonda.

Takođe, više puta je ponovljeno i sa vaše i sa naše strane da je interes poljoprivrednika najvažniji i da ove nesuglasice oko uslova u Pravilniku mogu samo da njima da naštete, stoga predlažem sledeće: U toku ove sedmice da se po već ustaljenom receptu sazove sastanak sa udruženjima poljoprivrednika i Pravilnik ponovo razmotri u pojedinim dijelovima.

Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda Grada Bijeljina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA