Bijeljina: Prvi korak u razvoju elektrofiziologije - početak rada krioablacije

U bijeljinskoj Bolnici "Sveti vračevi" izvedene su dvije procedure krioablacije kod pacijenata sa poremećajem srčanog ritma - prvi put u ovom dijelu Republike Srpske.

Bijeljina: Prvi korak u razvoju elektrofiziologije - početak rada krioablacije
FOTO: Srna

Krioablacija je minimalno invazivna procedura kojoj se pristupa kada je medikamentozno liječenje neuspješno, a procedure je, kod jednog pacijenta iz Bijeljine, drugog iz Istočnog Sarajeva, izveo aritmolog Lazar Angelkov, sa timom iz bijeljinske Bolnice, saopšteno je danas iz te zdravstvene ustanove.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prema riječima Angelkova, atrijalna fibrilacija je najčešća srčana aritmija u svakodnevnoj kliničkoj praksi i predstavlja oko 60 odsto svih aritmija koje se javljaju.

"Poremećaji srčanog ritma su danas toliko česti da možemo reći da je riječ o neinfektivnoj epidemiji, a djelovanje antiaritmika je prolazno. Ablacija je najbolji način liječenja atrijalne fibrilacije. U elektrofiziologiji danas se najčešće primjenjuju radiofrekventna i krio-energija, sa procenatom uspješnosti od 75 do 85 odsto, s tim što je krioablacija bezbjednija procedura za pacijenta", rekao je Angelkov.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je zahvalio direktoru bijeljinske Bolnice Zlatku Maksimoviću, koji je, kaže, za manje od četiri mjeseca uspio da ljekarima omogući izvođenje ove procedure.

"U ovoj proceduri imam decenijsko iskustvo, koje ću prenijeti mladim generacijama ljekara u bijeljinskoj bolnici. NJenom primjenom napravili smo krupan korak u razvoju elektrofiziologije, po čemu će bijeljinska Bolnica biti prepoznatljiva", ocijenio je Angelkov.

Maksimović kaže da bijeljinska Bolnica ima sreću što u svojim redovima ima vodećeg aritmologa na Balkanu - Lazara Angelkova, koji živi i radi u Bijeljini.

"Uz njegovu pomoć ćemo razviti elektrofiziologiju u našoj ustanovi i time olakšati liječenje naših pacijenata, ne samo u bijeljinskoj regiji, nego u Republici Srpskoj. Ovom prilikom želim da pozdravim odluku Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske kojom se omogućava svim osiguranicima iz Srpske da biraju bolnicu u kojoj će se liječiti. Time kvalitet dolazi do izražaja, a mi ćemo u narednom periodu još više raditi na tome", rekao je Maksimović.

Zbog upotrebe rendgenskog zračenja procura krioablacije je kontraidikovana kod trudnica, kod akutnog krvarenja ili infekcije. LJekar na osnovu zdrastvenog stanja pacijenta procjenjuje kada će se procedura obaviti.

Krioablacija se uglavnom dobro podnosi i najčešće se pacijent već u roku od 24 časa otpušta kući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA