Suđenje bivšem premijeru Aleksandru Džombiću: IRB RS traži nadoknadu štete

Investiticiono razvojna banka Republike Srpske u predmetu protiv bivšeg premijera RS Aleksandra Džombića, koga terete za zloupotrebu položaja, banjalučkom Okružnom sudu dostavila je zahtjev za nadoknadu štete zbog nezakonitog odobravanja kredita od 19.4 miliona maraka firmi "Energolinija".

Suđenje bivšem premijeru Aleksandru Džombiću: IRB RS traži nadoknadu štete
FOTO: Srpskainfo

Republički tužilac Radenko Janković je na danšnjem suđenju Džombiću obrazložio da će taj zahtjev biti dokaz tužilaštva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Predstavnici IRB dostavili su prijedlog za ostvarivanje imovinsko - pravnog zahtjeva uz mjeru obezbjeđenja prema preduzeću "Energolinija"-pojasnio je Janković te dodao da je tužilaštvo imejl porukom zatražilo od IRB RS da povodom tog zahtjeva njihov predstavnik dođe na suđenje.

Nakon toga sudski proces Džombiću je odgođen jer vještaci koje je angažovalo tužilaštvo u ovom predmetu iz Republičkog zavoda za sudska vještačenja Novi Sad nisu mogli da pristupi današnjem ročištu. Riječ je o mašinsko ekonomskom vještačenju koje je tražilo tužilaštvo.

Na sljedećem, nastavku suđenja početkom juna biće saslušan predstavnik IRB RS, dok će vještaci zbog ranijih preuzetuih obaveza na suđenje doći tek u drugoj polocini juna.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Džombića tužilaštvo tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja zbog kredita od 19.4 miliona KM koji je preko IRB RS odboren zvorničkoj firmi "Energolinija".

Prema optužnici on je bio svjestan da je korisnik kreditno nesposoban i da neće moći vraćati kreditna sredstva. Džombića optužnica između, ostalog, tereti da je zvao tadašnjeg direktora IRB RS Milenka Pavlovića, kako bi ga ubijedio da treba da prihvati zahtjev za kredit zvorničkog preduzeća "Energolinija", koje je bilo prezaduženo.

Pavlović je to odbio i dao ostavku, a nakon toga je pomenuto preduzeće ponovo podnijelo zahtjev za kredit od 19.4 miliona, a Džombić je 16. februara 2012. godine postpisao odluku o odobravanju kredita koju je donio Kreditni odbor Skupštine akcionara IRB RS iako je bio svjestan da korisnik kredita neće moći vraćati novac.

Od kredita koji je od Investiticiono razvojne banke Republike Srpske podigla zvornička kompanija "Energolinija", ostalo je nevraćeno još oko 24 miliona maraka, proističe iz dokaza koji je priložio republički tužilac na ranijem ročištu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA