Turska blokirala odluku NATO

Turska je blokirala prvobitnu odluku NATO-a da obradi zahtjeve Finske i Švedske za pridruživanje vojnom savezu.

Turska blokirala odluku NATO
FOTO: TEPHANIE LECOCQ/EPA

Ovu informaciju prenio je Financial Times.

Raša tudej, takođe, prenosi da su se predstavnici Sjevernoatlantske alijanse na današnjem sastanku okupili da bi otvorili pregovore sa Švedskom i Finskom, ali da je Turska, navodno, zaustavila glasanje o početku pregovora.

Tako se dovode u sumnju nade za brzo pristupanje dvije nordijske zemlje, prenosi B92.net.

Ambasadori NATO-a sastali su se u srijedu s ciljem da otvore pregovore o pristupanju istog dana kada su Finska i Švedska podnijele svoje prijave, ali je protivljenje Ankare zaustavilo svako glasanje, kaže osoba koja ima direktne informacije o ovom pitanju.

Odlaganje izaziva sumnju da će NATO moći da odobri prvu fazu zahtjeva Finske i Švedske u roku od jedne ili dvije nedjelje, kako je rekao generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Takođe postavlja scenu za višednevnu intenzivnu diplomatiju između SAD, Turske, Finske i Švedske po tom pitanju.

Svih 30 postojećih članica NATO-a mora da ratifikuje prijave Finske i Švedske, ali taj proces počinje tek kada odbrambeni savez izda protokol o pristupanju i zvanično pozove dvije zemlje da se pridruže.

NATO je odbio da komentariše potez Turske.

Finska i Švedska zvanično su danas podnijele zahtjev za pridruživanje NATO, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je pozdravio zahtjev Finske i Švedske da se pridruže NATO.

"Toplo pozdravljam zahtjeve Finske i Švedske za ulazak u NATO. Vi ste naši najbliži partneri, a vaše članstvo u NATO će povećati našu zajedničku bezbjednost", rekao je Stoltenberg novinarima nakon što je dobio pisma ambasadora dvije zemlje sa zahtjevom za pridruživanje Alijansi, prenosi AP.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA