Objavljena velika prognoza za ljeto, evo šta čeka Balkan

Najpoznatiji svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je prognozu za ljeto za cijelu Evropu.

Objavljena velika prognoza za ljeto, evo šta čeka Balkan

Navodi da Portugal, Španiju i Italiju čeka vruće razdoblje sa dosta "temperaturnih uspona i padova" tokom cijele sezone.

Svaki toplotni talas će na tom području trajati sedmicu ili dvije i karakterisaće ga rekordne temperature, ali njih bi trebalo da prekinu spori olujni sistemi koji će dovesti do pada temperatura i padavina.

Ljetne vrućine na Balkanu

Južni dio Evrope očekuju rekordne vrućine, s naletima oluja. Slično prošlom ljetu, gradovi širom Balkana ove godine mogu očekivati ​​veći broj dana s temperaturama iznad 32 stepena Celzijusovih.

U Bukureštu je 2021. zabilježeno 35 dana s temperaturama od ili iznad 32 stepena Celzijusova. Slično je bilo i s Atinom u kojoj je bilo 67 dana s temperaturom od najmanje 32 stepena, što je znatno iznad uobičajenog prosjeka od 46 dana.

Meteorolozi AccuWeathera za ovu godinu predviđaju da će temperature prelaziti 32 stepena između 31 i 38 dana u Bukureštu te između 55 i 63 u Atini.

Vrući periodi biće popraćeni sušama, mada bi one ove godine trebalo da budu blažeg oblika nego 2021.

Grmljavinski periodi

U drugoj polovini ljeta trebalo bi da bude više grmljavinskog nevremena nego u prvoj. Međutim, oni vjerovatno neće biti dovoljno rašireni da prekinu probleme do kojih će dovesti razdoblje suše.

AccuWeather navodi da bi grmljavine mogle biti dvosjekli mač, u smislu da će donekle ublažiti razdoblje suša, ali da će donijeti ozbiljne vremenske nepogode, uključujući oluje koje bi mogle oštetiti usjeve pšenice i kukuruza.

Ljetne vrućine ne bi trebalo tako da pogode sjeverni dio Evrope kao onaj južni, kažu meteorolozi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA