Savin: Porodični ljekar je neko čija se vrata prvo otvaraju

Dan ljekara porodične medicine je prilika više za ukazivanje na važnu ulogu tog specijaliste, kao nekoga ko čovjeka prati od rođenja do treće životne dobi i, takoreći, postaje dio porodice, poručila je danas Gordana Savin, pomoćnik direktora za medicinska pitanja u Domu zdravlja Bijeljina.

Savin: Porodični ljekar je neko čija se vrata prvo otvaraju
FOTO: Srna

"Porodični ljekar je neko čija se vrata prvo otvaraju i gdje se sve i završava", izjavila je Savinova novinarima u centru Bijeljine, gdje je Dom zdravlja organizovao preventivne preglede građana povodom 19. maja - Dana ljekara porodične medicine.

Savinova, koja je specijalista porodične medicine, rekla je da građanima danas mjere nivo šećera u krvi i pritisak, te prave kratku anamnezu o tegobama sugrađana.

"U okviru ovakvih akcija moguće je zapaziti upozoravajuće, rizične faktore, nakon čega oni bivaju upućeni kod svojih porodičnih ljekara", navela je Savinova.

Ona je istakla da Dom zdravlja Bijeljina ima 55 timova porodične medicine, napominjući da pokrivaju i Pelagićevo i Donji Žabar.

Savinova je napomenula da porodična medicina Doma zdravlja Bijeljina funkcioniše u novim objektima godinama i ti timovi su pacijentima dostupni svakodnevno.

Međunarodna organizacija ljekara porodične medicine je u maju 2010. godine proglasila 19. maj kao Svjetski dan ljekara porodične medicine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA