Poskupjeli i lijekovi

  • BiH
  • 19. May 2022.

Bosna i Hercegovina jedna je od zemalja s najmanjom kupovnom moći na evropskom kontinentu, ali po pitanju cijena lijekova, prati standard država koje imaju daleko veći BDP po glavi stanovnika.

Poskupjeli i lijekovi
FOTO: K. KAMENOV/RAS SRBIJA

Kao da to nije dovoljno, cijene lijekova u BiH ne prestaju rasti, a građanima postaju luksuz. Posebno penzionerima, koji su i prije poskupljenja za određene terapije izdvajali i do pola penzije. Roditelji djece oboljele od epilepsije nedavno su digli glas jer je lijek za epilepsiju "diazepam klizma" skuplji za 120 odsto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Roditelji se snalaze na razne načine, a ovaj lijek je samo jedan od onih koji su poskupjeli u proteklom periodu. Predsjednica Udruženja „Dajte nam šansu" Ines Kavalec u razgovoru za Avaz kaže da su cijene različite od apoteke do apoteke.

- Apoteke moraju standarizovati cijenu. Ova "klizma" bi trebala biti besplatna svakom roditelju - naglašava Kavalec.

Dodaje kako mnogo roditelja traži podršku i finansijsku pomoć jer nisu u mogućnosti nabaviti onoliko lijekova koliko je neophodno njihovoj djeci.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U apotekama je "brufen" skuplji za dvije marke, pa umjesto dosadašnjih pet, košta sedam maraka. Građani su izrazili negodovanje i cijenom "linexa", koji je s devet dostigao cijenu od 14 maraka.

Međutim, najveći problem predstavlja cijena lijekova koji se koriste kao redovna terapija.

Hanka Gegić majka je desetogodišnjakinje koja boluje od epilepsije, a trenutno je u bolnici zbog upale pluća. Iznenađena je cijenama lijekova i kapi, ali i nedostatkom razumijevanja da se pristupačnijim učini nešto što je neophodno za život.

- Podsjetiću da je "keppra" lijek jedno vrijeme bio skinut s esencijalne liste, koštao je 100 KM i bilo je strašno. Mi roditelji smo bili uporni i uspjeli smo se izboriti da se vrati na esencijalnu listu - rekla nam je Gegić.

Smanjenje marže

Udruženje „Misli dobro" pokrenulo je inicijativu za izmjenu Pravilnika o načinu oblikovanja cijena lijekova u Bosni i Hercegovini. Rekli su kako se nadaju da će se prilikom izmjene propisa koji se odnose na visinu veleprodajne i maloprodajne marže na lijekove institucije voditi interesima građana, a ne ličnim i interesima raznih grupa

Bez odgovora

Novinari Avaza su kontaktirali i nekoliko apoteka koje su pitali za cijene lijekova, te da daju odgovor na pitanje za koliko su cijene lijekova više, međutim nisu dobili nijedan odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA