Ugovori s Kinezima pod velom tajni

  • BiH
  • 20. May 2022.

Sudeći prema izjavama domaćih zvaničnika, kineska kompanija SDSH-CSI ne dozvoljava da se objave ugovori koji se iz budžeta plaćaju stotinama miliona KM.

Ugovori s Kinezima pod velom tajni
FOTO: Arhiva/Vlada KS

Ugovor o koncesiji između Republike Srpske i ove kineske kompanije težak 297 miliona evra, a koji se odnosi na izgradnju auto-puta Banjaluka - Prijedor nikada nije objavljen iako je potpisan još 2018. godine. Zvanično objašnjenje nadležnih u Republici Srpskoj je da kineska kompanija ne želi da se taj ugovor objelodani.

Krajem prošle godine Radovan Višković, premijer Republike Srpske, rekao je da će ugovor biti objavljen onog trenutka kada to dozvoli kineska kompanija.

"Oni to u ovom momentu ne dozvoljavaju. Potpisali smo koncesioni ugovor od 30 godina", rekao je tada Višković.

I Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske u nekoliko navrata odbilo je da objavi taj ugovor navodeći da su informacije za koncesionara povjerljive i predstavljaju komercijalni interes, a njegovim objavljivanjem nastala bi šteta.

U ovom ministarstvu medijima su objasnili da su osnovne i najvažnije informacije o uslovima ugovora javno objavljene u skladu sa Zakonom o koncesijama.

Ono što se zna u vezi s ovim ugovorom jeste da će auto-put biti dug 42 kilometra i da će njegova izgradnja koštati 297 miliona evra. Ovaj novac obezbijediće kineska kompanija koja će u narednih 30 godina eksploatisati ovaj auto-put, a njihovo ulaganje treba da bude otplaćeno po osnovu naplate putarine.

Republika Srpska garantovala je broj vozila koji će obezbijediti oko 30 miliona evra potrebnih za otplatu godišnje, a sve ispod toga biće namireno iz putarina s ostalih auto-puteva. Prosta matematika govori da će Kinezi na uloženih malo manje od 300 miliona evra na kraju auto-put naplatiti 900 miliona evra.

Kao u slučaju gradnje auto-puta Banjaluka - Prijedor, i ugovor vrijedan malo više od 20 miliona evra u vezi s rekonstrukcijom tramvajskih šina u Sarajevu kineske kompanije SDSH-CSI i CREC 10 ne dozvoljavaju da se objavi.

Realizacija ovog ugovora već ozbiljno kasni, zbog čega su pojedinci, prije svega iz nevladinog sektora, ali i politike, tražili da se njegovi detalji objave, međutim u nadležnom Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo rekli su da to nije moguće jer kineski partneri to ne dozvoljavaju.

"Ne znam šta kineski partneri imaju s tim. Nije on ugovorni organ. Onaj ko je sklopio ugovor, javna institucija mora objaviti ugovor i tu nema priče, jer kad nema ugovora, odmah se sumnja. Kompanije koje su dobile ugovor su tu da naplate ono što su uradile i tu je kraj priče. Zamislite da Svjetska banka, recimo, neće da objavi neki ugovor koji ima, to bi bio skandal, ovako ovdje kod nas može da radi svako šta god hoće i nikome ništa. Svaka nabavka mora biti identifikovana i transparentna, ali kod nas može svakako", rekao je Rajko Kecman, član Udruženja građana "Tender".

On ističe da svaki, ama baš svaki ugovor javnog organa mora biti objavljen, pa čak i oni direktni sporazumi do 6.000 KM koji se mogu dodijeliti bez raspisivanja tendera.

Srpska sa Kinezima ima ugovorene dvije milijarde KM projekata

Republika Srpska trenutno ima dvije milijarde KM ugovorenih poslova koji su u fazi pripreme za izvođenje radova sa kineskim kompanijama u BiH.

Ovo je rekao Radovan Višković, premijer Republike Srpske, nakon sastanka sa Đi Pingom, ambasadorom Kine u BiH i predstavnicima više republičkih preduzeća i institucija i predstavnika Komore kineskih preduzeća u BiH.

Višković je juče rekao i da se pregovara o projektu izgradnje solarnih panela za preduzeća i domaćinstva, te da Vlada želi da maksimalno ubrza sve projekte koji se u Srpskoj realizuju sa kineskim kompanijama. On je naglasio da je potrebno uraditi zajednički napor da se otklone, ako postoje administrativne ili neke druge barijere u vezi sa imovinsko pravnim odnosima i izdavanja potrebnih dozvola i saglasnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA