Istraga o pogibiji banjalučkih padobranaca deset godina bez epiloga

Istraga o smrti petorice padobranaca, koji su prije deset godina nastradali u avionskoj nesreći u Banjaluci, još nije završena, a sudeći prema postojećim informacijama na epilog slučaja još će se čekati.

Istraga o pogibiji banjalučkih padobranaca deset godina bez epiloga
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Danas se navršava punih deset godina od nezapamćene tragedije, koja je 20. maja 2012. godine potresla Banjaluku, ali i cijeli region. Iako je stručna komisija samo nekoliko dana nakon nesreće u kojoj su živote izgubili pilot Alen Crnalić (24), dugogodišnji instruktor padobranstva Nemanja Goronja (32), instruktor Stefan Karanović (24) i padobranci kojima je to trebalo da bude prvi pravi skok Nikola Stević i Srđan Kosić, pobrojala sve propuste koji su doveli do pada letjelice "cesna 182P", pravosudne institucije u BiH čitavu deceniju vode zvaničnu istragu.

Avion Padobranskog kluba Banjaluka star oko 40 godina srušio se nedugo poslije polijetanja i to na dijelu auto-moto staze u Zalužanima.

Predsjednik istražne komisije i glavni istražilac kobne nesreće Omer Kulić smatra da je bruka i sramota Tužilaštva BiH što istragu ne privode kraju.

Stičem utisak da se nakon deset godina samo ja interesujem za predmet i niko više, što je tragično. Predlagao sam roditeljima stradalih mladića da podnesu tužbu, ali to niko nije uradio. Sve se godinama vuče po ladicama Tužilaštva, a kako je krenulo ne bih se iznenadio da dođe do zastarijevanja slučaja - priča Kulić.

Navodi da je predmet nakon što je završio u Tužilaštvu BiH dodijeljen tužiocu Miroslavu Markoviću.

- On nije uradio apsolutno ništa. Predmet je u ladici stajao oko sedam godina, sve dok Marković nije otišao u penziju. Slučaj je sada dodijeljen drugom tužiocu, ali šta je urađeno ne znam, jer kada sam posljednji put kontaktirao sa Tužilaštvom BiH dobio sam kratak odgovor da je predmet u toku - naglasio je Kulić.

Sličan odgovor Tužilaštvo BiH dostavilo, naglašavajući da je postupajući tužilac koji je zadužen za predmet poduzeo niz istražnih radnji predviđenih Zakonom o krivičnom postupku BiH s ciljem sprovođenja daljih aktivnosti.

- Takođe vršilac dužnosti glavnog tužioca dao je instrukcije da što prije bude pronađeno rješenje za plaćanje stručnog vještačenja u ovom predmetu, da bi se mogle nastaviti aktivnosti u pravcu donošenja tužilačke odluke, s obzirom na veliki protok vremena od navedenog događaja - stoji u odgovoru Tužilaštva BiH, piše Glas Srpske.

Podsjećamo, istraga je prvo bila u nadležnosti banjalučkog tužilaštva, a mjesecima nakon avionske nesreće dokumentacija je proslijeđena Tužilaštvu BiH, kako je i propisano zakonom. Iz te institucije godinama su tapkanje u mjestu pravdali problemom plaćanja stručnog vještačenja koje je obavio Fakultet za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu, jer je toj instituciji trebalo isplatiti 38.000 KM. Banjalučko tužilaštvo je za ovo vještačenje još ranije uplatilo 18.000 KM.

Memorijalni kup

U čast mladićima koji su izgubili život biće održan Deseti memorijalni kup "Pet zvijezda" na sportskom aerodromu u Zalužanima kod Banjaluke.

- Na kupu, koji će biti održan 28. i 29. maja učestvovaće desetak ekipa iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i BiH. Nadamo se da će nas vrijeme poslužiti i da će sve proći kako treba. Takođe, danas u 16 časova okupićemo se na mjestu nesreće da bismo upalili svijeće stradalim - rekao je direktor Memorijalnog kupa "Zlatan Crnalić", čiji je sin Alen poginuo kobnog dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA