Lani proizvodnja bila rekordno niska: Evo koliko svaki građanin Srpske godišnje u prosjeku pojede meda

Pčelari Republike Srpske su tokom 2021. godine proizveli 621 tonu meda ili svega 4,6 kilograma po košnici, što predstavlja rekordno nisku proizvodnju.

Lani proizvodnja bila rekordno niska: Evo koliko svaki građanin Srpske godišnje u prosjeku pojede meda
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, ostvarena proizvodnja je za 33,8 odsto bila manja u odnosu na 2020, ili za čak 51,3 odsto manja u odnosu na desetogodišnji prosjek (2011-2020).

- Posmatrajući ovaj desetogodišnji prosjek, uočljiva je rekordna proizvodnja meda 2015. godine - 1.875 tona ili 12,8 kilograma meda po košnici. Prosječna maloprodajna cijena kilograma meda lani je bila 18 KM, što je za skoro 20 odsto više nego prethodne godine, kada je kilogram meda u prosjeku koštao 15 KM - saopštili su iz ovog zavoda povodom 20. maja, Svjetskog dana pčela.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom 2021, Srpska je izvezla ukupno četiri tone meda, što je povećanje od čak 667 odsto u odnosu na količine izvezene tokom prethodne godine. Istovremeno je uvezeno 11 tona meda, što je smanjenje za 29 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

- Stanovništvo Republike Srpske u prosjeku godišnje konzumira nešto više od 0,6 kilograma meda po osobi. Potrošnja meda nije se mnogo promijenila u posljednjih 15 godina i skoro u potpunosti je pokrivena domaćom proizvodnjom - navodi se u saopštenju.

Prema posljednjim raspoloživim statističkim pokazateljima, pčelari u Srpskoj krajem 2021. raspolagali su sa ukupno 135.000 pčelinjih društava, što je za 19,2 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine. U prosjeku, u posmatranoj godini svaki pčelar je raspolagao sa po 23 košnice, što je više u odnosu na većinu evropskih država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA