Bijeljina: Podizati svijest o značaju ranog otkrivanja raka kože

Upotreba solarijuma prije punoljetstva za 75 odsto povećava mogućnost pojave melanoma kod osoba mlađih od 35. godina, upozorila je Mirica Stojsavljević, specijalista dermatovenerologije u bijeljinskoj Bolnici, u kojoj su danas organizovani preventivni pregledi mladeža sa dermoskopijom, s ciljem podizanja svijesti o značaju ranog otkrivanja i liječenja raka kože - jednog od najmalignijih tumora.

Bijeljina: Podizati svijest o značaju ranog otkrivanja raka kože
FOTO: Srna

Stojsavljevićeva je istakla da su od jutros, u okviru akcije povodom Melanoma dana, pregledali 40 pacijenata, od kojih su tri upućena na hiruršku intervenciju, a nekoliko na praćenje.

"Dermoskopski aparat koji imamo povećava nam mogućnost vizualizacije tih mladeža i detaljnije analize, a samim tim i mogućnost ranog otkrivanja, ne samo melanoma, nego i drugih karcinoma kože", rekla je Stojsavljevićeva i dodala da su u posljednjih godinu dana imali oko 350 dermoskopskih pregleda, među kojima su bili i melanomi, te više desetina slučajeva bazocelularnih karcinoma i nekoliko spinocelularnih.

Ona je na konferenciji za novinare ukazala da Bolnica "Sveti vračevi" u svakodnevnom radu veliku pažnju poklanja i prevenciji različitih kožnih bolesti, sa akcentom na maligne, posebno na melanom, kao najagresivniji oblik.

"Poznato je da su sve maligne bolesti u svijetu u porastu, pa tako i melanom. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je podatak da u svijetu godišnje postoji 300.000 novih slučajeva melanoma, a posebno je poražavajuće to što se svake godine broj novobooljelih povećava za 15-20 odsto", rekla je Stojsavljevićeva.

Stojsavljevićeva je napomenula da je melanom jedan od rijetkih tumora koji se vide golim okom i prati se svaki dan, zbog čega ne treba dozvoliti da nešto što je pred očima svakodnevno ugrozi kvalitet života ili ga oduzme.

"Melanom je najagresivniji rak kože, a ono što je dovelo do porasta broja slučajeva je intenzino izlaganje suncu, kao i povećanje UV indeksa zračenja, te genetski faktori", rekla je Stojsavljevićeva, ukazujući da se posebna pažnja posvećuje pacijentima sa ličnom ili porodičnom anamnezom.

Ona je apelovala na što manje izlaganja suncu, i to rano ujutru pa do podne, a zatim nakon 16.00 časova.

"Faktori zaštite su obavezni i strogo se zabranjuje upotreba solarijuma, koji je u Srbiji i u većini evropskih zemalja zabranjen za mlađe od 18, a stariji treba da potpišu izjavu o svjesnosti upotrebe", rekla je Stojsavljevićeva i naglasila da melanom može da se pojavi i kod male djece, u rijetkim slučajeva.

Nela Mitrović, pomoćnik direktora bijeljinske Bolnice, podsjetila je da se obilježavanje Melanoma dana u ovoj zdravstvenoj ustanovi organizuje od 2012. godine, uz izvjesnu pauzu tokom pandemije.

"Rukovodstvo naše ustanove je prepoznalo potrebu za prevencijom melanoma i lani je nabavljen dermoskop, tako da je naša Dermatovenerološka služba bogatija za kabinet za dermoskopiju", rekla je Mitrovićeva.

Ona je napomenula da, ukoliko tokom današnje akcije kod nekoga od pacijenata bude uočena neka promjena, dermatolozi će ih uputiti dalje na praćenje, te najavila da će bijeljinska Bolnica kroz nekoliko mjeseci biti bogatija za još jednog specijalistu u toj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA