Postignut dogovor o spornim odredbama u nacrtu Pravilnika o podsticajima u poljoprivredi

  • BIJELJINA
  • 20. May 2022.

U Gradskoj upravi danas je održana druga javna rasprava o prijedlogu Pravilnika o načinu i uslovima podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za 2022. godinu. Rezultat rasprave je postignuti dogovor oko odredaba nacrta Pravilnika koje su bile sporne u prethodnom periodu.

Postignut dogovor o spornim odredbama u nacrtu Pravilnika o podsticajima u poljoprivredi

U skladu sa povećanim budžetskim okvirom, koji predviđa rebalans budžeta, biće povećan iznos sredstva za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji.

Sumirajući rezultate današnje javne rasprave, gradonačelnik LJubiša Petrović je rekao da nema razloga za veliko zadovoljstvo, jer su ovo samo pomijeranja koje je tržište već učinilo u nabavci repromaterijala.

- Dogovorena su povećanja koja se odnose na iznos za otkup roda pšenice, povećano je ograničenje za dodjelu podsticaja za proizvodnju ove kulture, krompir kao povrtlarska kultura uvršten u sistem Pravilnika, što prethodne godine nije bio slučaj, a tu je i povećanje subvencija po grlu tovne junadi. Takođe, povećan je iznos podsticaja za proizvodnju duvana sa 15 na 20 feninga po kilogramu - rekao je Petrović.

On je naglasio da ostaje na snazi mjera kalcifikacije zemljišta u cilju poboljšanja njegovih svojstava, te da se iz Agrarnog fonda dodjeljuju sredstva za tu namjenu, ali i u oblasti izgradnje infrastrukture.

- Postignuta je saglasnost da imamo povećan obuhvat mjesnih zajednica - između 30 i 40 mjesnih zajednica. Jasno je da velike mjesne zajednice imaju potrebu za većim sredstvima, ali treba izbjeći situaciju da se to desi na štetu malih mjesnih zajednica - pojasnio je Petrović.

Sreten Vučković iz Odjeljenja za poljoprivredu rekaoje da se postignutim dogovorom maksimalno izlazi u susret poljoprivrednim proizvođačima, jer je jasno da je pred njima teška godina.

On je napomenuo i da će zajedničke komisije Odjeljenja za poljoprivredu i Agrarnog fonda vršiti kontrole po vrstama proizvodnje, kako bi sva sredstva bila podijeljena na transparentan način.

Direktor Agrarnog fonda Zlatan Lazarević je naglasio da je podržao sve što je predložio gradonačelnik Petrović, te da se današnjim konstruktivnim razgovorom došlo do kvalitetnih rješenja.

- Danas su riješena neslaganja oko pojedinih članova Pravilnika, koji se odnose na visinu podsticaja. Sve što je došlo kao prijedlog Odjeljenja, a ide u korist poljoprivrednih proizvođača, usvojeno je - rekao je Lazarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA