30 GODINA OD OSNIVANJA: Pripadnici Ilijaške brigade simbol hrabrosti

U Bijeljini je danas obilježeno 30 godina od osnivanja Ilijaške brigade Vojske Republike Srpske, čiji su pripadnici tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata čuvali srpska ognjišta ne samo Sarajevsko-romanijske regije nego i u drugim krajevima Republike Srpske.

30 GODINA OD OSNIVANJA: Pripadnici Ilijaške brigade simbol hrabrosti

Predsjednik Udruženja "Prijatelji Ilijaša" Milenko Zupur rekao je da ove godine obilježavaju jubilej - 30 godina od osnivanja Ilijaške brigade.

On je rekao da parastosom i prisluživanjem svijeća žele da se oduže palim borcima, koji su dali svoj život za Brigadu, Ilijaš i Republiku Srpsku.

Parastos, koji je služen ispred ispomen-obilježja u porti Manastira Svete Petke u Bijeljini, gdje su uklesana imena 1.264 poginula srpska boraca i civilne žrtve rata sa područja opština Ilijaš, Vogošća i Rajlovac, te polaganju vijenaca, prisustvovali su Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, predsjednik DNS-a Nenad Nešić, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović i predsjednik Skupštine opštine Bijeljine Aleksandar Đurđević.

Košarac je na obilježavanju poručio da je Ilijaška brigada ostavila ubjedljiv trag Vojske Republike Srpske, jer su njeni pripadnici bili simbol hrabrosti.

"Bili su simbol stabilnosti u podsvjesti svakog čovjeka, kada dođu Ilijašani da pomognu određenom kraju znalo se da će biti kako treba", rekao je Košarac novinarima.

On je istakao da je Ilijaška brigada bila vojska prepoznatljiva po tome što je uspjela da sačuva ono što pripada srpskom narodu u tom kraju, vodili su računa da sačuvaju srpska ognjišta, ne samo Sarajevsko-romanijske regije nego i u drugim krajevima Srpske.

"Potpisivanjem Dejtona stanovnici Ilijaša i drugih opština napustili su tu teritoriju, ali ono što je ostalo duboko urezano jeste borba za slobodu i vjera u Republiku Srpsku", rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, i danas kada se obilježava dan Ilijaške brigade još se može poručiti da u ovim ljudim jasno stoji emocija prema srpskom narodu, ma gdje on bio, ali i potreba da svi zajedno jačaju Srpsku u interesu svih njenih stanovnika.

Košarac je poručio da Republiku Srpsku treba čuvati, jer bez nje nema slobode.

"Srpska je naša država i mi se ne stidimo to da kažemo, ne samo danas u Bijeljini, nego širom BiH, Evrope i svijeta imamo pravo da kažemo da smo se borili za našu slobodu i mir, da očuvamo naš narod i našu državu - Republiku Srpsku. Nije to bilo lako", poručio je Košarac.

Košarac je rekao da je pitanje šta bi bilo sa srpskim narodom, majkama i djecom u BiH da se ovi ljudi nisu organizovali i dostojanstveno branili ono što im pridpada, ne napadajući tuđe.

"Uvijek ćemo čuvati ono što je naše, tuđe nećemo, to je jedna od najjačih karakteristika ne samo Ilijaške brigade, Sarajevsko-romanijskog korpusa, nego Vojske Republike Srpske u cjelini", istako je Košarac.

Komandant Ilijaške brigade Božidar Savić rekao je da je ova brigada formirana kao kruna organizacije srpskog naroda u Ilijašu 20. maja 1992. godine, te da je pokrivala zonu ove cijele opštine.

"Našli smo se na zlu mjestu u zlo vrijeme, većina muslimanskog stanovništa u srednjoj Bosni i Tuzli se naslanjala na nas...a najbliži put do Sarajevao upravo je bio preko Ilijaša, zbog ćega su imali toliko borbi", rekao je on, te istakao da je iz ove brigade poginulo 539 boraca.

Povodom obilježavanje 30 godina Ilijaške brigade večeras će u Centru za kulturu "Semberija" biti održana svečana akademija kojoj će prisustvovati i ministar boračko-invalidske zaštite Duško Milunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA