Bijeljina: Bivši privredni gigant više ne postoji

Nezvanično saznajemo da će na lokaciji Šećerane biti izgrađen pogon za reciklažu sekundarnih sirovina.

Bijeljina: Bivši privredni gigant više ne postoji

Diobom 700.000 KM povjeriocima danas je i definitno okončan sedmogodišnji stečaj u bijeljinskoj fabrici šećera. Preostali dug od 900.000 KM Fondu PIO isplatiće Vlada Republike Srpske, potvrdio je za BN TV stečajni upravnik Šećerane Nebojša Matić.

Nekadašnji privredni gigant, bijeljinska Šećerana, više ne postoji.

Stečajni postupak je završen.Radnici i ostali povjerioci su naplatili potraživanja u iznosu od 95 posto. Jedino je ostalo sporno uvezivanje radnog staža, navodi stečajni upravnik Šećerane Nebojša Matić.

- Fondu penzionog osiguranja ostao je dug od 900.000 maraka. Vlada Republike Srpske ima poseban fond za regulisanje tih zaostalih plata i doprinosa za radnike kada je završen stečajni postupak u preduzeću u kojem su radili. Iz iskustva govorim da se čeka šest mjeseci do godinu dana da im bude uvezan radni staž, rekao je Matić.

Podsjećamo, preduzeće „NSG Rent" iz Zvornika kupilo je bijeljinsku Šećeranu početkom prošle godine za tri miliona maraka. Tome je prethodio niz neuspješnih licitacija i pada prodajne cijene sa 23,7 miliona KM na osam puta manji iznos.

- Mi smo imali 14 licitacija i niko se nije pojavljivao. Bilo je tu priča, turske kompanije, kineske, njemačke kompanije, niko nije bio ozbiljan kupac, niko nije uplatio depozit. Dostavljali su nam iz Turske potencijalni kupci lažne prijave, kao uplatili su 50.000 za učešće na licitaciji, a nikada te pare nisu legle na račun niti su se pojavili.

`NSG Rent` je prva ozbiljna firma koja se pojavila, koja je uplatila depozit i koja je isplatila sredstva u roku od tri dana, rekao je Matić.

Kupovinom fabrike, „NSG Rent" je postao vlasnik 50 hektara zemlje i 15.000 kvadrata poslovnog kompleksa, a prema nezvaničnim informacijama „Šećerana" je u međuvremenu dobila novog vlasnika.

„Pavgord" je otkupio 63 odsto potraživanja „Šećerane", što ga je koštalo oko deset miliona maraka sa čime je dobio prevlast u Skupštinipovjerilaca, koja je nakon prodaje potraživanja sa 132 spala na 21 člana. Na lokaciji Šećerane već je uloženo nekoliko miliona maraka.

- Imam samo informaciju da je to sasvim druga lokacija, da je tu dosta para uloženo, da je to sve sređeno i da je dovedeno u red. Sigurno neće ostati tako, neko da uloži par miliona a da stoji, sigurno će se pokrenuti neki oblik proizvodnje, rekao je Matić.

Nezvanično saznajemo da će na lokaciji Šećerane biti izgrađen pogon za reciklažu sekundarnih sirovina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA