Premija puni ambare žitom

Isplata uvećanih podsticaja za pšenicu vjetar je u leđa domaćim proizvođačima žita, koji će zahvaljujući tom novcu na vrijeme obaviti sve potrebne radove u polju, što će im osigurati pune ambare.

Premija puni ambare žitom

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS na račune proizvođača pšenice posredstvom Agencije za agrarna plaćanja Srpske isplatilo je ove sedmice 6,9 miliona KM kao vid podrške za proizvodnju u ovoj godini. Od tog iznosa 5,2 miliona maraka odnosi se na redovnu podršku iz agrarnog budžeta u iznosu od 300 KM po hektaru, dok je 1,69 miliona isplaćeno iz sredstava Kompenzacionog fonda RS, odnosno 100 KM po hektaru.

- Premija za pšenicu ove godine povećana je sa 300 na 400 KM po hektaru, u sklopu više mjera pomoći Vlade Srpske poljoprivrednim proizvođačima - naveli su iz resornog ministarstva.

Proizvođač Ljubiša Radivojac iz sela Trošelji kod Gradiške pod pšenicom ima zasijano oko 50 hektara, a povećanje podsticaja za 100 KM po hektaru, prema njegovim riječima, pomoć je kakvu su priželjkivali.

- Povećanje podsticaja u ovom momentu je ogromna stvar jer su cijene mineralnih đubriva uvećane i do pet puta u odnosu na prošlu godinu. Prosta računica kaže da za tih 400 KM koje smo dobili možemo nabaviti 20 kilograma uree po dunumu, što je za drugu prihranu usjeva sasvim dovoljno. Ozbiljna su to sredstva - kaže Radivojac.

Navodi da su usjevi trenutno u odličnom stanju, te da očekuju u prosjeku prinose od 7,5 tona po hektaru.

- Na tržištu sada ima dovoljno đubriva, iako je jedno vrijeme bila nestašica. Uspjeli smo nabaviti sve potrebne količine za ovu sezonu, od koje očekujemo da bude veoma povoljna za nas - dodao je ovaj ratar iz Lijevča polja.

I Željko Grumić iz derventskog poljoprivrednog preduzeća "Eko Bosanska Posavina" kaže da je novac stigao u pravi čas, budući da će uskoro žetva.

- Kada podsticaje dobijemo u toku proizvodnog procesa, to je za nas više nego odlično. Sa sjetvom i prihranom smo završili, tako da ćemo najveći dio sredstva koje smo dobili potrošiti na gorivo koje nam je neophodno za žetvu, a čije cijene iz dana u dan skaču - istakao je Grumić.

Dodao je da im glavobolju trenutno zadaje suša.

- Usjevi su trenutno u odličnom stanju, pšenica je u fazi cvjetanja, uskoro će se formirati zrno, te joj stoga treba dosta vlage, pa nam je kiša prijeko potrebna - naglasio je Grumić.

Podrška svinjarima

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da su posredstvom Agencije za agrarna plaćanja RS isplatili 1.395.950 KM za podršku uzgajivačima svinja.

- Sredstva su odobrena iz Kompenzacionog fonda RS i predstavljaju vid podrške poljoprivrednim proizvođačima u uslovima izazvanim pandemijom virusa korona - naveli su iz resornog ministarstva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA