Plodovi haskapa na imanju doktora Marića u Crnjelovu

Sibirska borovnica "haskap", zasađena ove godine u Gornjem Crnjelovu na vikendici doktora Slobodana Marića, zajedno sa plantažom šipka, ove godine je dala i prve plodove koji su ovih dana sazreli.

Plodovi haskapa na imanju doktora Marića u Crnjelovu
FOTO: Bijeljina danas

Radi se o jagodičastom voću, listopadnom grmu koje naraste i do 3 metra u visinu sa plavim modrim plodovima, na prvu sličnim šljivi duguljastog oblika oko 3 grama težine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Svoju priču haskap je započeo u hladnim sjevernim predjelima istočnog Sibira, poluotoka Kamčatka i dalje se širio prema Aljasci, Kanadi i Japanu. Da se naslutiti da ova biljka podnosi ekstremne zimske uslove, tako da joj ne smeta ni temperatura čak ispod - 40°C.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Izuzetno visoka koncentracija antioksidansa, minerala i vitamina u plodu razlog je podizanja prvih komercijalnih plantaža haskapa još prije sedamdesetak godina na najsjevernijem japanskom otoku Hokaidu. Autothoni narod Japana smatrao je da haskap produžava život, cijeneći i dajući ogroman značaj iz zdravstvenih razloga ovoj biljci, a sama riječ "haskap"na Ainua straosjedilačkom jeziku znači "mnoštvo poklona sa grane".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA