Duhom Pozitivni Covid Negativni FOTO/VIDEO

Kraj 2021. godine uobičajeno je bio prepun raznih tragičnih, šokantnih, crnih i ostalih manje bitnih kategorija vijesti. Valjda živimo u vremenu kada nam pažnju jedino održi neka katastrofalna vijest, dok je sve ostalo manje bitno. Međutim, ovaj put, jedna vijest se malo više izdvajala. Konkretno, doček Nove godine je naravno hajlajt zimskog perioda, ali je internet portale, radio i TV prostor sve više, zvučaće simptomatično kao neki virus, zauzimala priča o upravo virusu.

Duhom Pozitivni Covid Negativni FOTO/VIDEO

Prvi i drugi mjesec 2020. godine smo se trudili da na klasično balkanski način komentarišemo kako to nama ne može ništa, šta smo sve preživjeli i opet nas evo itd.

Ipak, globalna pandemija je imala drugi plan. Ovdje nećemo pričati o teorijama zavjere, da li je to sve planirano, slučajno, namjerno, 5G, čipovanje i sve ostalo o čemu ste mogli čitati ili čuti. Ovdje ćemo pričati o onom realnom dijelu života nas malih i običnih ljudi.

Činjenica je da smo više od godinu dana života bili primorani da promjenimo svakodnevnicu. Neko je to jedva dočekao dok su drugi bili veoma ugroženi. A baš tako su se osjetili svi oni koji su živjeli od javnih skupova, koji su svojim radom animirali i uticali na rasploženje većeg broja ljudi. Među njima najviše mislim na muzičare. Situacija je bila takva da je prosto postalo nebitno kojim muzičkim pravcem se bavite, jer ste onemogućeni da nastupate.

Tada smo došli na ideju da iskoristimo tehnologiju koja nam je bila dostupna i Bijeljina je zvanično i premijerno dobila LIVE nastupe na portalu Bijeljina Danas. Sve smo pripremali do početka policijskog časa, nastupi su počinjali ili se završavali sa početkom istog. Sve je bila stvar organizacije i dobre volje muzičara koji su tada bili, kao i mnogi drugi, u nezavidnoj poziciji.

Kroz nastupe uživo na portalu Bijejina Danas prošli su skoro svi Bijeljinski muzičari, neki od njih su nastupali u više različitih sastava. Sve je bilo dozvoljeno, a bilo je bitno da je od srca. Broj pregleda je dobacivao do nekih nezamislivih cifara, te je ekipa u uredništvu portala ubrzo shvatila da live nastupe prate ljudi iz drugih gradova, pa čak i iz drugih država.

Komentari, narudžbe pjesama, pozdravi koji su se nizali ispod nastupa, otkrivali su onu pravu ljepotu i vrijednost muzike, a to je da muzika spaja.

Nastupi uživo imaju svoje limitirajuće faktore, a ono što nam je dalo potpupunu slobodu jesu udaljene lokacije u prirodi. Lokacije su bile zahtjevne, manje ili više pristupačne, gdje smo montirali opremu i snimali jednočasovni mix na kome je nastupao lokalni DJ Petar Kovačević, publici poznat kao Speaker Humpin. Ideja je bila, kao i sama pandemija, veoma zarazna i proširila je se preko cijele BiH.

Naša borba je bila prepoznata i u centru medijske pažnje, te smo bili na televizijama i internet portalima. Svaki mix smo simbolično nazvali Quarantine mix. Morate imati u vidu da se sve ovo dešavalo u periodu ograničenog kretanja, te je sama realizacija projekta bila komplikovanija.

Vrijeme je prolazilo i situacija je bila manje ili više komplikovana globalno. Svaka zemlja je imala svoj plan borbe protiv virusa. Na kraju je vrijeme uradilo svoje i došao je trenutak da se vratimo u grad. Posljednji mix smo simbolično nazvali After quarantine mix, nadajući se da smo sa globalnom pandemijom, makar ovog virusa, završili.

Sve ovo ostaće kao uspomena na jedan period naših života, kada smo i u teškim vremenima dozvolili muzici da nas spaja.

Bojan Petričević, FourPixel studio

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA