Sve zbog rata u Ukrajini: Svijet ima zaliha pšenice za još samo deset nedjelja

Svijet ima zaliha pšenice za još samo deset nedjelja što je posljedica ruske invazije na Ukrajinu koja je poremetila snabdijevanje iz glavne "žitnice Evrope". UN je upozorio da su globalne zalihe pšenice pale na najnižu stopu od 2008. godine jer su zalihe "pogođene pojavom koja se događa jednom u generaciji".

Sve zbog rata u Ukrajini: Svijet ima zaliha pšenice za još samo deset nedjelja
FOTO: AHMED JALIL/EPA

Službene procjene navode da su svjetske zalihe pšenice na 33 odsto godišnje potrošnje, ali sada su možda pale i na 20 odsto, prema podacima kompanije Gro Intelligence koja se bavi analizom poljoprivrednih podataka.

Rusija i Ukrajina čine otprilike četvrtinu svjetskog izvoza pšenice, a Zapad strahuje da Putin pokušava zalihe hrane koristiti kao svojevrsno oružje. Rusija ove godine planira snažnu žetvu pšenice, učvršćujući Putinovu kontrolu nad osnovnim žitaricama, jer loše vrijeme kvari njihovu proizvodnju u Evropi i SAD.

Izvršna direktorka Gro Intelligencea Sara Menker upozorila je da su globalne zalihe hrane pogođene brojnim vanrednim izazovima, uključujući nestašicu đubriva, klimatske poremećaje i rekordno niske zalihe ulja i žitarica.

- Bez značajnih trenutnih i agresivnih koordiniranih globalnih akcija, izloženi smo riziku od velike količine ljudske patnje i ekonomske štete. Ovo nije ciklično, ovo je seizmičko. To je pojava koja se dogodi jednom u generaciji, a koja može dramatično preoblikovati geopolitičku eru - poručila je Savjetu bezbjednosti UN.

Rat je poremetio poljoprivrednu proizvodnju i doveo do rekordno visokih cijena hrane u svijetu, izazivajući strah od nemira u zemljama u razvoju. Krizu pšenice pogoršala je Indija, drugi najveći proizvođač u svijetu, zabranom izvoza žitarica i većim troškovima za poljoprivrednike - od gnojiva i stočne hrane do goriva.

Zapadni zvaničnici takođe strahuju da ruski predsjednik namjerno pokušava da devastira globalne zalihe hrane uništavanjem poljoprivredne opreme i krađom žita u Ukrajini.

Ranije ove nedjelje, guverner britanske banke Bank of England, Endi Bari, upozorio je na "apokaliptično" povećanje cijena hrane dok se Ukrajina bori s izvozom proizvoda.

-Ukrajina ima hrane u zalihama, ali je trenutno ne može izvoziti. To nije briga samo naše zemlje, to je briga svijeta u razvoju - kazao je.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u četvrtak da Putin "koristi hranu kao oružje".

-Zalihe hrane za milione Ukrajinaca i milione drugih širom svijeta doslovno se drže kao taoci. Oko 20 miliona tona žitarica stoji neiskorišćeno u ukrajinskim silosima dok se globalno snabdijevanje hranom smanjuje, a cijene vrtoglavo rastu - kazao je.

U međuvremenu, Kremlj je pooštrio kontrolu nad zalihama pšenice.

Karlos Mera, voditelj istraživanja poljoprivrednih proizvoda u Rabobanku, rekao je da su je blagi vremensku uslovi u Rusiji, koja čini oko petinu svjetskog izvoza pšenice, doveli do toga da ove godine proizvede 84,9 miliona tona zrna.

Uslovi za zapadne uzgajivače bili su pak loši zbog suše, piše Jutarnji list. Ministarstvo poljoprivrede SAD ranije ovog mjeseca prognoziralo je velik pad zaliha pšenice, rekavši da će do kraja 2022./2023. pasti šest posto na devetogodišnji minimum od 16,8 miliona tona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA