"Agresivan napad - navijači ubacili baklju u vozilo u kojem su bili policajci"

Više stotina navijača Hajduka iz kolone koja se iznenada sinoć zaustavila na auto-putu A1, na odmorištu Desinec prema Splitu, krenulo je u agresivni napad na 16 policajaca koji su bili tamo, uz upotrebu raznih predmeta, a bačena je i upaljena baklja u blizini benzinske stanice, navela je danas zagrebačka policija.

"Agresivan napad - navijači ubacili baklju u vozilo u kojem su bili policajci"
FOTO: Goran Stanzl/Pixsell

"Napad je izvršen i raketama, a znate šta znači otvoreni plamen na benzinskoj pumpi, zamislite da je došlo do zapaljenja i eksplozije na benzinskoj stanici", rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare zvaničnik policije Damir Barić.

Kako prenose hrvatski mediji, policija je izvijestila kako ništa nije davalo naslutit da će se ovako nešto dogoditi, no u jednom trenutku, naglašeno je, navijači su na povratku za Split zaustavili sve tri trake na auto-putu i krenuli u napad na policajce.

"Kolege su bile brojčano nadjačane, desterostruko. Bilo je 16 naših kolega, a počinitelja je bilo nekoliko stotina. Napad je izvršen jako agresivno, uz upotrebu flaša, kamenja, palica, lanaca, stolova, svega onoga što su našli... Policajci su izdali upozorenje da se prestane, to nije dalo rezutlata, upotrebili su sredstva prisile, fizičku snagu, ali ni to nije dalo rezultata. Onda su ispucali nekoliko hitaca u cilju dozivanja pomoći i davanja upozorenja", rekao je jedan od policajaca.

Napad je bio agresivan, palicama, bocama, kamenjem, lancima. Kada se nisu smirili na naredbe, policajci su ispucali hitce, da dozovu pomoć i kao upozorenje da prestanu s napadom.

Navijači su potom u jednom trenutku stali i druge snage su uspjele da dođu i rade na uspostavi javnog reda.

Ukupno je povrijeđeno 35 osoba.

Tri policijska službenika su pucala. Dvojica su pucala u vazduh, jedan četiri hitca, drugi osam hitaca. Treći je ispalio osam hitaca u vazduh, nakon toga 11 hitaca u betonsku površinu.

Pretpostavljamo, rečeno je, da je tako došlo do povrede dvojice navijača. Jedan ima teže povrede - propucavanje potkoljenice a drugi je samo okrznut.

Za sada su privedena 43 navijača.

"Iz medija uočavamo da se kao potencijalni razlog za napad krije nemogućnost ulaska navijača sa transparentom. Želimo da kažemo da je organizator Hajduku i navijačima prije četiri dana poslao uslove. A to je da dva sata prije utakmice treba donijeti transparent na pregled. Navijači Hajduka su se oglušili, željeli su pred samu utakmicu ući sa transparentima", rečeno je na konferenciji za medije.

Kako je istaknuto, navijači su na Maksimiru bili mirni, a onda su sami predložili da krenu put Splita, u koloni je bilo 261 vozilo, sa oko 1.500 navijača.

Kada je kolona došla do Desinca, stala je i blokirala sve na auto-putu i naglo su istrčali i napali policiju.

Policija je reagovala na narušavanje javnog reda i mira, rečeno je na vanrednoj konferenciji za novinare zagrebačke policijske uprave povodom napada navijača Hajduka na policiju na auto-putu A1, kod odmorišta Desinec.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA