"Vrijeme je da blokiramo ulazak Srbije u EU" Hrvati traže podizanje optužnice protiv Aleksandra Vučića

Potpredsjednik "Mosta" Nikola Grmoja predložio je da Hrvatska podigne optužnicu protiv predsjednika Srbije, kao odgovor na postupak koji je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv četiri visoka hrvatska oficira koji su naredili napade na srpske izbjeglice na Petrovačkoj cesti.

"Vrijeme je da blokiramo ulazak Srbije u EU" Hrvati traže podizanje optužnice protiv Aleksandra Vučića
FOTO: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Nedavno je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnice protiv četiri visoka hrvatska oficira, koji su naredili napade na srpske izbjeglice na Petrovačkoj cesti.

Ovo bi bila prva optužnica u Srbiji za hrvatsku akciju "Oluja".

Optužnica je podignuta protiv pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca iz Ptuja, Ždenka Radulja iz Osijeka, Željka Jelenića iz Pule i Danijela Borovića iz Varaždina zbog opravdane sumnje da su izvršili krivično djelo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

U avionskom raketiranju je, za sada, identifikovano 13 ubijenih osoba od kojih šestoro djece, kao i 24 ranjenih.

Kako je objavljeno, Tužilaštvo Srbije je predložilo da se optuženima sudi u odsustvu, kao i da prema optužnici protok vremena daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili BiH pokrenuti krivične postupke protiv odgovornih za krivično djelo.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije u međuvremenu je saopštilo da optužnica zbog ratnog zločina u hrvatskoj akciji "Oluja" nije postala pravnosnažna i da krivični postupak u ovoj fazi nije javan.

Kao odgovor, iz Zagreba stiže predlog da se podigne optužnica protiv srpskog predsjednika. U tekstu hrvatskog "Jutarnjeg lista" navode se riječi potpredsjednika "Mosta" Nikole Grmoje, koji je predložio da se podigne optužnica protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, prenosi Blic.

- Vrijeme je da se konačno počnemo ponašati kao suverena država i blokiramo pregovore Srbije za ulazak u EU - rekao je Grmoja i dodao:

- Jedini adekvatan odgovor na ove skandalozne postupke Srbije bilo bi podizanje optužnice protiv Vučića, jer je u okupiranoj Glini poticao na pobunu i agresiju protiv Hrvatske i zazivao granice Velike Srbije - rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 02:00

    9°C
  • 05:00

    9°C
  • 08:00

    11°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

142 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI