Grčka se priprema za isključivanje električne energije

Vlada Grčke priprema plan za vanredne situacije za uštedu i isključivanje električne i druge energije u slučaju potpunog i dužeg prekida isporuke ruskog gasa.

Grčka se priprema za isključivanje električne energije
FOTO: Depositphotos

Vanredna isključenja struje radnim danima će obuhvatiti "energetski intenzivne industrije" koje ne proizvode osnovne vrste robe, objavio je danas atinski list "Ta Nea", prenosi B92.

Izvori kažu da je takva mogućnost možda isključena u bliskoj budućnosti jer je nađeno rešenje za plaćanje gasa ruskom "Gaspromu", ali da neizvesnost i razmere rata u Ukrajini, zahtevaju niz intervencija koje će u Grčkoj dovesti do ograničenja potrošnje električne energije kao i prevoza.

List navodi da će se u "ekstremnom scenariju" potpunog prekida isporuke ruskog gasa i to usred turističke sezone aktivirati plan naizmenične rotacije isključenja električne energije u intervalima tokom radnih dana, prenosi Capital.

Cilj nije da se isključi električna energija domaćinstvima, preduzećima koja su na niskonaponskoj mreži, ni hotelima i kritičnoj javnoj infrastrukturi kao što su bolnice.

Prekide u snabdevanju strujom naizmenično će imati "energetski intenzivna" i teška industrija i preduzeća koja se strujom snabdevaju sa srednjonaponske mreže, a ne bave se osnovnim potrepštinama kakva je hrana.

Vlada Grčke razmatra i povratak rada na daljinu radi uštede energije u preduzećima, kao i preporuke za smanjenje korišćenja automobila za drumski prevoz.

Osim toga, Vlada Grčke preduzima i mere koje obuhvataju preventivnu štednju struje ograničavanjem upotrebe klima-uređaja i osvetljenja, kao i električnih uređaja u javnim zgradama.

Vlada Grčke je već preduzela mjere za obezbeđivanje dovoljno energenata i sigurnosti snabdevanja.

Odlučeno je da se na 12 meseci iznajmi brod-tanker za skladištenje tečnog prirodnog gasa, a istovremeno je pojačan rad grčkih rudnika lignita za potrebe dužeg rada elektrana koje koriste to gorivo, piše "Ta Nea".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA